Прокурор поиска спецзвено в МВР за отвличанията
Прокурор поиска спецзвено в МВР за отвличанията / cнимкa: Sofia Photo Agency
Повече комплексна работа при разкриване на отвличанията иска Кокинов
19067
Повече комплексна работа при разкриване на отвличанията иска Кокинов
Повече комплексна работа при разкриване на отвличанията иска Кокинов
Прокурор поиска спецзвено в МВР за отвличанията
  • Повече комплексна работа при разкриване на отвличанията иска Кокинов
  • Повече комплексна работа при разкриване на отвличанията иска Кокинов
  • Прокурор поиска спецзвено в МВР за отвличанията

15-20 човека да бъдат обособени в самостоятелно звено, да се занимават само с отвличанията, да подпишат декларации, с които да дадат съгласието си да бъдат контролирани, за да се види дали изтича информация при тяхната работа, и тези хора да бъдат обучени, да имат техническо оборудване. Такава идея представи в предаването „Кой говори” градският прокурор на София Николай Кокинов. Той обяви, че идеята е споделяна с МВР, но „в крайна сметка грижата е тяхна, не може да се месим в организацията им”.

 

По думите му, е необходима комплексна работа за постигане на повече успехи в случаите на отвличания, както в МВР, така и в прокуратурата. Кокинов допълни, че е умерен оптимист по отношение на работата по разкриването на престъпната група, отвлякла бизнесмена Киро Киров.

 

„В крайна сметка следва всеки да види в собствената си къщичка какво може да направи по-добре, по-хубаво да си върши работата, за да има резултат. Не може някакви престъпници да са по-силни от държавата. Аз съм оптимист, че рано или късно държавата ще стигне до решаване на този въпрос”, каза Кокинов. Според него са нужни както законови промени, така и усъвършенстване на работата и техническото снабдяване и оборудване. „Трябва да кажа, че трябва да се работи със семейството на пострадалия. Това е световна практика – винаги да има офицер за връзка със семейството, за да може то да получава необходимата информация как върви разследването, както и обратното – разследващите да получават всякаква информация, която придобива семейството, и да не се стига до развален телефон и препредаване на информация през медии, трети лица и прочее”, изтъкна той. 

 

Работа на журналистите е да търсят информация, а на наблюдаващия прокурор е да прецени каква и до колко може да я даде. С тези думи градският прокурор на София Николай Кокинов коментира въпроса дали журналистите пречат на полицията и прокуратурата при водените от тях разследвания. Той потвърди, че прокуратурата е удължила до 10 юни разследването срещу дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов.

„Тъй като един от обвиняемите се отказа от услугите на досегашния си защитник, ние няма на кого да предявим окончателното обвинение и материалите по разследването,. Когато стъпи новия адвокат, ние ще му предявим всичко, което имаме”, коментира Кокинов и допълни, че това е „право на защита, конституционно регулирано, но би могло и да се спекулира с това право”.

Относно информацията, че Галев и Христов смятат да се кандидатират за депутати, градският прокурор каза: „Нямам представа. Тези господа не комуникират с мен, не споделят душевните си терзания и мечти. Вчера ми беше заден въпрос дали кандидата за народен представител притежава имунитет. Аз отговорих да. Но дали ще се кандидатират, дали ще бъдат регистрирани кандидати – това е друг въпрос. В прокуратурата няма такава официална информация”.