Емилия Ковачева
Емилия Ковачева / БГНЕС, архив
Прокурор Николай Христов поиска 12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим за Емилия Ковачева, обвинена в умишлен опит за убийство на новородената Никол. Пред медиите той уточни, че не е поискал максималното наказание, заради чистото съдебно минало на Ковачева и добрите й характеристични данни, както и че деянието не е довършено.

Малката Никол е удряна с юмруци, чудо е, че е жива

По думите му, доказателствата безспорно сочат, че обвиняемата е извършител на престъплението. Според него, единственият проблем е, че престъплението може да се определи и като нанасяне на тежка телесна повреда, но това ще прецени съдът.

Случаят с бебето Никол е от 18 април 2015 г. При обстоятелствен преглед става ясно, че то има счупен череп. Установено е, че е душено, а записите от болницата сочат също, че е удряно множество пъти в областта на главата и гърдите.

Адвокатът на Емилия Ковачева твърди, че акушерката е подложена на системен тормоз

"Деянието й се отличава с особена жестокост, ярост и садизъм", заяви Христов в пледоарията си. Той обясни, че няколко свидетели са разпознали Ковачева на записа, който показва как удря бебето. Също така отбеляза, че петорната техническа експертиза е установила, че изображенията във видеото на са манипулирани и е установила достоверността на записа.

Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. Малкото дете има и засегнат очен нерв.

Разкриха нови шокиращи данни около делото срещу акушерката Емилия Ковачева

"Не си спомням да съм удряла бебе", каза Ковачева пред съда и обясни, че бебето Никол на сутринта на 18 април е било добре, но е имало жълт цвят, като е казала за това на дежурния лекар. Тя допълни, че е работила повече от 24 часа в деня на инцидента.

От името на родителите на Никол, адвокатът им поиска от съда най-строгото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

Предстои пледоарията на адвоката на Ковачева. Все още не е ясно дали присъдата по делото ще бъде обявена днес.
БТА