Акушерката Емилия Ковачева
Акушерката Емилия Ковачева / БГНЕС
Малката Никол е удряна с юмруци, чудо е, че е жива
93968
Малката Никол е удряна с юмруци, чудо е, че е жива
  • Малката Никол е удряна с юмруци, чудо е, че е жива
БАН нямали подходящ антрополог, който да установи дали жената от кадрите, показващи зверския побой над 4-дневната Никол, е именно обвиняемата Емилия Ковачева. Това стана ясно на заседание по делото срещу акушерката. През 2015 година записите как новороденото, тогава на четири дни, бива пребито, шокираха обществото и предизвикаха широк отзвук. Акушерката бе обвинена в опит за убийството на детето.

Акушерката, пребила Никол, може да бъде оправдана, притеснени са родителите

Пред съда днес бе представена допълнителната съдебно-медицинска експертиза на малката Никол. От нея стана ясно, че момиченцето е било удряно с юмруци и вероятно с шише. Доцент Нели Жекова, която е част от вещите лица, изготвили експертизата, определи като чудо оцеляването на детето.

В началото на заседанието стана ясно, че БАН не разполага с подходящ антрополог, който да посочи дали жената, която се вижда на кадрите и бие четиридневната Никол, е изправената пред съда акушерка Емилия Ковачева. В залата бе представена петорна медицинска експертиза. Доц. Нели Жекова сподели, че Никол е била с тежка черепно-мозъчна травма. "Наистина тежка травма със счупване на една от черпните кости и кръвоизлив. Чудо е, че е жива. То е очевидно, че става въпрос за удар и то с някакъв твърд предмет. Може и да са множество удари, но единият е бил фатален и е разбил фактически черепната кост на детето", каза експертът.

Разкриха нови шокиращи данни около делото срещу акушерката Емилия Ковачева

Жекова посочи какви може да са последиците за детето в бъдеще. "В 20 на сто от тези случаи може да се развие посттравматична епилепсия, но не само това, може да се развие нарушение на паметта, концентрацията. При по-голямо умствено натоварване може да има умора и детето няма да бъде пълноценно, ако нещата са в най-тежка степен", коментира лекарката.

Бащата на Никол Румен Димитров реагира иронично на твърденията на защита на акушерката, че чрез медийните публикации се внася допълнително напрежение в процеса. "Не е тя, разберете го. Недейте да нарочвате тази женица, добра е, може да си я вземете вкъщи да гледа вашите деца", каза с ирония той и попита: "Как да приема това".

Само навременното лечение спасило пребитото от акушерка бебе Никол

Димитров е категоричен, че той като потърпевш ще поиска обвиняемата да е "на електрическия стол", но той не е важен, а е важно какво ще кажат експертите. 
БТА