Прокуратурата иска отстраняването на кмета на Кочериново Костадин Катин
Прокуратурата иска отстраняването на кмета на Кочериново Костадин Катин / снимка: DarikNews.bg, Кюстендил

Окръжна прокуратура-Кюстендил е образувала досъдебно производство срещу кмета на Община Кочериново Костадин Катин. Наложена му е и забрана за напускане пределите на страната. С постановление от 27-ми януари Катин е привлечен като обвиняем и му е взета мярка за неотклонение "парична гаранция” в размер на 5000 лева.

От Окръжна прокуратура са внесли искане до Окръжен съд-Кюстендил за отстраняване от длъжност на кмета на Кочериново.

Костадин Катин е обвинен за това, че в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, в условията на продължавано престъпление за периода 2003-2004 г. в Кочериново, е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения. Едното обвинение е свързано с продажбата на общинска собственост - двуетажна сграда - частна общинска собственост и недвижим имот - земеделска земя. Другото обвинение на прокуратурата е, че като кмет на община Кочериново, Катин е превишил властта си и правата си и „издал заповеди, с които разрешил отрязването и извозването на дървесен вид - топола от едноличен търговец, от имот представляващ гора - общинска собственост”.

И в двата случая, според обвинението той е действал с цел да набави „за други лица облага и от това са настъпили немаловажни вредни последици”.

Други новини от Кюстендил