Прокуратурата и ДАНС проверяват ДПС за незаконно финансиране
Прокуратурата и ДАНС проверяват ДПС за незаконно финансиране / netinfo

Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила на ДАНС проверка за изясняване на изнесените факти, че ДПС а търговска партия, която е участвала в продажбата на петрол от Русия за Турция, че по нареждане на лидера Ахмед Доган са събирани подкупи от по 1000 долара от всеки бизнесмен, който поиска среща с него, и че Доган е контактувал често с Фатик. Фактите бяха съобщени от Керим Караали, бивш ръководител на Бизнес центъра на ДПС преди Ахмед Емин, в предаването „Здравей България” на Нова телевизия.

ДАНС по разпореждане на прокуратурата ще проверява дали ДПС в противоречие със закона е извършвало търговска дейност, както и за незаконно финансиране на движението, уточни градският прокурор Николай Кокинов. Керим Караали съобщи, че в ДПС се срещали с бизнесмени, политици, а и направо с мафиоти. Тъй като по думите му "по това време партията е била много затруднена", нямали пари, спирали им телефонните и парното, а в централата тогава работили 28-30 души, които не получавали редовно заплата, когато идвали бизнесмени, искали от тях по 1000 долара или 1000 марки. След това Караали ги вкарвал при Доган. Парите влизали или в касата на Доган, или на Касим Дал, в зависимост при кого идвали бизнесмените, без каквито и да било документи и подписи, по устна договорка. Караали заяви, че по това време ДПС е било търговска партия. Той разказа, че ДПС е участвало в продажба на петрол от Русия за Турция. Караали запознал Доган със Степан Рибаков, който бе убит ден след убийството на Илия

Павлов, който бил посредник за връзката между Рем Вяхирев и ДПС. Караали казва, че има подписано Пълномощно от Касим Дал и че това не са клевети, а действителни случаи. По думите му с Доган най-много общувал убитият Филип Найденов – Фатик.