/ БГНЕС
До 65 на сто от цялата смъртност в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Това каза онлайн пред журналисти проф. Иво Петров, медицински директор и началник на Клиника по кардиология и ангиология към болница "Аджибадем Сити клиник". В сравнение със страните от цяла Европа, в България делът на болестите на циркулацията е много по-голям.

Очаква се до 2030 г. броят на смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания да надхвърли 25 млн. годишно в световен мащаб, посочи още проф. Петров.

Проф. Иво Петров: COVID-19 активизира образуването на тромби, а не ваксините

"Кардиолозите ще настояваме в България да има национална програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания, която да е систематична, защото медицинските и здравеопазните нужди акцентират върху тях и обществените средства трябва да бъдат насочвани в тази насока", добави още лекарят.

Ваксините срещу COVID-19 и сърдечно-съдовите заболявания

Близо половината от страдащите от хипертония не постигат таргетните нива на кръвното си налягане заради неподдържане на терапията или заради резистентна хипертония, обясни проф. Петров. Такива пациенти имат повишен риск от сърдечно-съдови събития. Има методика, чрез която да се нормализира състоянието на болния, но тя не се реимбурсира от НЗОК, посочи още той.

Утре се отбелязва Световният ден на сърцето.
БТА