Проф. Драганов: Студентите да окупират КС, Алма Матер не е терен за политика
Проф. Драганов: Студентите да окупират КС, Алма Матер не е терен за политика / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Драганов: Студентите да окупират КС, Алма Матер не е терен за политика
67672
Проф. Драганов: Студентите да окупират КС, Алма Матер не е терен за политика
  • Проф. Драганов: Студентите да окупират КС, Алма Матер не е терен за политика

Има логика в исканията на студентите, но след като протестират срещу решението по казуса „Пеевски" нека да отидат и да окупират Конституционния съд, защото университетът се задъхва от недостиг на зали. Това каза в ефира на Дарик проф. Драгомир Драганов.

В предаването „Реактивно" пред Йовка Йовчева преподавателят в Историческия факултет на Софийския университет отбеляза, че за съжаление студентите са закъснели с реакцията си.

„Те закъсняха с цели две седмици, което е доста нелогично. В други страни студентите винаги са първи. Те са острието на всяка една атака срещу някаква несправедливост. При нас са все последни - 1990-а, 1997-ма", каза Драганов и допълни: „Вчера видях, че са окачили плакат „'56-та" (1956 година). Как не ги е срам? Тогавашните студенти си мълчаха за разлика от унгарските си събратя. 4000 души загинаха в Унгария, част от които студенти по време на събитията от октомври 1956 година", коментира той.

Има логика в исканията на студентите, каза професорът. „Но като протестират срещу решението на КС, да окупират Конституционния съд. Защо ще окупират университета, където и без това ние умираме за аудитории", попита преподавателят. Той цитира колегата си професор по право Георги Близнашки, че „понякога законите не важат, важи моралът".

„В правото има един прост принцип: dura lex, sed lex - строг закон, но закон", каза още Драгомир Драганов. Той припомни, че според Закона за висшето образование в университетите е забранена политическата и религиозна дейност. В правилника на Софийския университет пък е записано, че никой няма правото да възпрепятства изпълнението на служебните задължения от академичния състав - от преподаватели до студенти.

„Така че се влиза в колизия със законите. Естествено, ръководството на университета е толерантно, макар че има право да извика полиция и слава богу, че няма да го направят. Макар че днес чух, че няма мераклии за протестиращи", коментира проф. Драганов.