Проектозаконът за детето унищожавал авторитета на родителите
Проектозаконът за детето унищожавал авторитета на родителите / Sofia Photo Agency, архив
Проектозаконът за детето унищожавал авторитета на родителите
50968
Проектозаконът за детето унищожавал авторитета на родителите
  • Проектозаконът за детето унищожавал авторитета на родителите

Родителски организации се обявиха против текстове от проектозакона за детето по време на публичното му обсъждане по инициатива на Икономическия и социален съвет. Според представители на няколко организации проектозаконът отнема правата на родителите и унищожава авторитета им, стимулира доносничеството от страна на външни хора, и позволява на институциите да влизат в семейството по всяко време.

Новият закон не отнема права от родителите и не ги противопоставя на детските права, заяви Елена Кременлиева, директор на дирекция в социалното министерство и един от авторите на проектозакона. По думите й законът ще гарантира подкрепа от държавата, когато в семейната среда има риск за детето, а когато няма риск, тази подкрепа ще бъде само по желание на детето. По време на дискусията стана ясно, че до края на март ще бъдат събирани предложения за промени в проектозакона, а след това документът ще бъде внесен в Министерския съвет.

Новият закон отнема правата на родителите и им оставя само отговорността, заяви Бисер Николов от асоциация Общество и ценности, който е баща на 4 деца. Той разкритикува възможността за отнемане на детето от родителите му, ако не го възпитават по подходящ начин. „Кой казва, кой е подходящият за него начин. Не е ли подходящият за него начин гарантиран от Конституцията, че родителите знаят кой е този начин и съответно те имат правото, според техните убеждения, да го възпитат по този начин", попита Николов.

Срещу конкретни текстове от проектозакона се обявиха и родители от Пазарджик, събрали над 1000 подписа против този вид на закона. Коментарът на един от родителите Бистра Алексова: „Когато децата научават, че вкъщи при противоречие те могат да потърсят съдействие от социална закрила, какво въздействие оказва това върху тези деца".

Един от авторите на проектозакона Елена Кременлиева обясни основните му цели: „Децата трябва да живеят със своите родители и само в случаи, че има риск за тях, примерно когато детето е набито, когато детето е насилено, когато детето е въвлечено в престъпление, в тежки случаи, когато родителят няма как да полага грижи за детето, защото има обективни причини родителите да не мога да полага грижи за детето, тогава се пристъпва към подкрепа от държавата. Идеята на закона е да предостави този механизъм, който те могат да ползват при нужда. Когато едно дете не е в риск, то трябва да има възможности да бъде подкрепено, но по свое собствено желание".