Проблемът не е в наказанията, проблемът е в наказването, смята Джамбазов
Проблемът не е в наказанията, проблемът е в наказването, смята Джамбазов / cнимкa: Sofia Photo Agency
Проблемът не е в наказанията, проблемът е в наказването, смята Джамбазов
19170
Проблемът не е в наказанията, проблемът е в наказването, смята Джамбазов
  • Проблемът не е в наказанията, проблемът е в наказването, смята Джамбазов

Мисля, че няма генерална формула как да се разрешават случаите на отвличания. Най-важното е животът на похитения, но в същото време държавата трябва да стои твърдо. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

 

„Проблемът не е в наказанията, проблемът е в наказването – как се прилага наказателната политика”, допълни той. „Когато обществото вижда, че дадено лице, независимо от престъплението, което е извършило, не влиза в затвора, се създава чувство за безнаказаност”, подчерта още той.

 

Джамбазов уточни още, че в градската прокуратура от създаването на специализираното звено има няколко завършени дела. „За съжаление, всички страдаме от съществуващите процедури в момента в Наказателно-процесуалния кодекс”, заяви той. „Не харесвам дисбаланса между правата на обвиняемите и обществения интерес. Мисля, че законодателят трябва да се замисли върху този проблем”, допълни зам. градският прокурор на София. „При всички положения са необходими промени в Наказателния кодекс, защото в момента той е изключително формален и бавен”, коментира Божидар Джамбазов.

 

Джамбазов разкри още, че прокуратурата е започнала делото срещу Александър Томов, бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на УС на "Кремиковци" АД Иван Иванов и директорът на фирма "Финметал" Божко Бонев. Вече е прочетен обвинителния акт, предстои разпита на свидетели. „Това, за което ние имаме претенции и смятаме, че представлява престъпление, са присвояване на средства от ЦСКА и от „Кремиковци”, заяви Джамбазов и уточни, че има два варианта – единия е когато в ЦСКА са постъпили пари за клуба, но те са били отклонени и са били изпратени по сметка на дружество, което няма нищо общо със сферата на ЦСКА.

 

„Аз и следователите не открихме законово основание за превода на тази сума. Става дума за 3,5 млн. евро. Паралелно с това е прехвърлено имущество на Кремиковци – хвостохранилище и общежитие, за което не са получени пари в дружеството”, каза още той.

 

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.