Проблемът е във вечната борба кой ще командва – политиците или службите, смята Н. Свинаров
Проблемът е във вечната борба кой ще командва – политиците или службите, смята Н. Свинаров / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Свинаров за спецслужбите
52740
Свинаров за спецслужбите
Свинаров за политиката
  • Свинаров за спецслужбите
  • Свинаров за политиката

Трябва да е ясно какви обвинения има срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров, прикриван ли е от някого и кой как е действал в областта на специалните служби. Позицията е на бившия военен министър в кабинета Сакскобургготски и шеф на вътрешната комисия в миналия парламент Николай Свинаров. В интервю за Дарик кафе той припомни тезата си, че службите трябва да бъдат на подчинение на изпълнителната власт.

„Винаги съм твърдял като юрист, че службите могат да бъдат на управление само в изпълнителната власт, защото по Конституция тя гарантира изпълнението на външната и вътрешната политика на държавата", обясни Николай Свинаров час преди старта на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на което ще се обсъжда и реформата в сектор „Сигурност".

По повод лансираните идеи за обща шапка, която да координира работата на службите, той посочи: „Ако някой ме пита дали трябва да има шапка на службите, ще поставя въпроса кадрово - кажете ми кой ще я ръководи и ще ви кажа дали трябва да я има. За съжаление нещата в България стоят точно така - със или без шапка, ако службите имат добри нормативни актове и добри кадрови назначения, нещата ще се случат".

Опитваме да решаваме проблемите в службите по милиционерски

„Проблемът е на вечната борба между това кой ще командва - политиците или службите. Ако държавата позволи да я командват службите, тя вече малко ще прилича на демокрация. Ако политиците спекулират с властта си над службите - това също малко ще прилича на демокрация", коментира Николай Свинаров. Той допълни, че е голям проблемът да се намери точния баланс и съотношение.

Напомняйки, че върху спецслужбите у нас почти отсъства или има много малък парламентарен контрол бившият министър и депутат подчерта, че има твърде малко добри специалисти в областта на сигурността в страната и те трябва да се чуят.

„И тук е големият проблем, че когато говорим за служби и секретност, се опитваме някак си милиционерски да решаваме проблемите, без точни аргументи и без яснота точно какво се случва. Все пак трябва да е ясно какви обвинения има срещу да речем Кирчо Киров, прикриван ли е от някого, кой как е действал в областта на службите", коментира Николай Свинаров. Нека не забравяме, че имаме едно управление сега, което има много общо в службите през годините и вероятно те наистина знаят повече от нас, допълни той.

Освежаване в службите, но не и с цената на разчистване

Николай Свинаров посочи, че винаги бил за освежаването, но не с цената на разчистването. „Разчиства се нещо, което е мръсно. Когато си в управлението 3 години и търпиш мръсното, ти си част от него и не можеш да го разчистваш, така че в този смисъл не мога да приема разчистването на третата година от управлението", допълни той.

Във връзка с последните кадрови промени в сектора „Сигурност" бившият министър и депутат напомни, че става дума за експерти и специалисти, които нямали никаква причина да си оставят магарето в калта. „Те ще се защитят, защитавайки своето име и достойнство", посочи още той и допълни, че от целия процес националната сигурност би могла само да пострада.

Няма шанс за силна алтернатива на ГЕРБ до изборите догодина

До изборите догодина няма как да се появи мощна и ясна алтернатива на ГЕРБ, това коментира още интервюто си за Дарик бившият министър на отбраната. Според Свинаров, ако няма промяна в изборното законодателство, в следващото Народно събрание ще влязат най-много четири политически сили.

„Любовта към ГЕРБ е изключително обяснима - за три години не беше създадена никаква реална алтернатива на подобно управление", коментира Свинаров по повод отчитаното от социолозите високо доверие в управляващите въпреки кризата. Той допълни, че е песимист за това, че до изборите следващата година може да бъде създадена ясна, добра и мощна алтернатива на сега управляващите.

С уговорката, че е трудно да се управлява в условие на криза, Николай Свинаров подчерта като тревожни стандарта на живот в България и задълбочаващата се бедност. „Години наред твърдяхме, че нашата цел е влизането ни в НАТО, в ЕС - не, това не са цели, това са средствата за постигане на основната цел - повишаване стандарта на хората. И ако ние изпълним по някакъв начин средствата, но не сме постигнали целта, нищо не сме свършили", коментира Свинаров.

„Шеговито казвам, че сме го докарали дотам - около 100 хиляди души в материалното производство да издържат 7,5 милиона души, а това дори да сме факири от вицовете навремето за Тодор Живков, няма как да се случи", допълни бившият министър и депутат.

Малки шансове за дясно обединение

Николай Свинаров изрази надежда сдружението на Меглена Кунева да има шансове и успехи. „За съжаление обаче политиката в България стана твърде скъпо удоволствие и за гражданите и за политиците - един такъв национален проект има нужда от много сериозен ресурс, за да бъде реализиран", коментира той.

Запитан има ли шансове за обединение на партиите в дясно-центристкото пространство Николай Свинаров коментира, че е резервиран към вероятността за подобен ход. „Особено в процес на продължителна и задълбочаваща се криза е нормално олевявяването на българските граждани. Оттук нататък точно в такъв период да очакваме обединение на дясното и то да го доведе до участие в управлението, ми се струва твърде смела амбиция

„Ако няма промяна в изборното законодателство, не очаквам повече от четири формации да влязат в следващия парламент - надяваме се на второ място да бъде формацията на Меглена Кунева", каза още бившият депутат. „Трябва да съм съвсем луд, че може да бъде на първо място", допълни той.

Очаквайте по-късно в DarikNews.bg цялото интервю на Йовка Йовчева с Николай Свинаров