/ DarikNews.bg, архив
Приказка в Читанката: Тайна полиция бди за спазването на правата на децата
101584
Приказка в Читанката: Тайна полиция бди за спазването на правата на децата
  • Приказка в Читанката: Тайна полиция бди за спазването на правата на децата
Тайна полиция бди за спазването на правата на децата. Възрастните вече нямат право освен „да ги бият и да ги оставят сами, но и да им се карат и да ги ръчкат за щяло и нещяло“. Тайните полицаи се маскират и са навсякъде, за да пазят децата. Сюжетът е от приказката „Новият закон“ на австрийската писателка Кристине Ньостлингер и е включен в една от читанките за трети клас. Решението този текст да влезе в читанката е на авторския колектив, заявиха от Министерството на образованието и науката (МОН).
 
Царят имал добро сърце и решил да подари на децата колела, разказва приказката. Но хазната била празна, затова решил да им даде нещо, което не струва пару. Това било закон за защита на децата. Възрастните вече нямали право да бият децата и да им се карат, да ги оставят сами и "да ги ръчкат за щяло и нещяло", се казва в текста. Но понеже законът не се спазвал царят създал полиция в защита на детето.
 
Песен за „плесничка" върху деца в учебник предизвика вълна на недоволство

Това била тайна полиция, тъй като най-големите подлости спрямо децата винаги се извършват тайно. Чистачки на тоалетни, контрольори станали дърводелци, пазачи в училище и продавачки - така се маскирали тайните полицаи и били навсякъде. И никой не знаел "оня дребен чичко, облечен в синьо, който проверявал електропроводите", дали наистина е електротехник или е просто полицаи, пазещ децата. Ето как всички възрастни започнали покорно да спазват закона.  
 
Учебникът е одобрен от Министерството на образованието и науката през миналата година. Процедурата изисква становища на учителите и нито едно от тях не е негативно, поясниха от ведомството. Решението е на авторския колектив, а учената програма не изисква този текст, добавиха от там. О издателството обявиха, че ще излязат със становище в петък.