Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Държавният глава Румен Радев заминава в четвъртък на двудневно посещение в Република Молдова по покана на молдовския президент Мая Санду, съобщиха от прессекретариата на президента. 

Визитата се провежда в контекста на 30-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и Молдова, която двете страни отбелязват тази година.

Сред темите на посещението ще бъдат последващото задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Молдова, сътрудничеството в областта на европейската интеграция и регионалното партньорство в Югоизточна Европа. Акцент на срещите на президента Румен Радев ще бъде поставен и върху условията за съхраняване на културата и националната идентичност на многобройната българска диаспора в страната.

По официални данни общността ни в Молдова наброява над 50 000 души, като българите са шестата по численост етническа група там.

Радев: България продължава своя път към борбата с корупцията и медийната свобода

В четвъртък предстои българският държавен глава Румен Радев да бъде посрещнат от молдовската си колега Мая Санду в Президентския дворец в Кишинев. Двамата ще проведат среща „на четири очи“, след което ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на България и Молдова. Президентите Радев и Санду се очаква да дадат и изявления за медиите.

По-късно българският държавен глава ще проведе среща с председателя на Парламента на Молдова Игор Гросу. 

В рамките на деня президентът Радев ще поднесе цветя пред паметника на Щефан чел Маре - княз на княжество Молдова, станал известен в цяла Европа с упоритата си съпротива срещу Османската империя.

Радев на консултациите: ГЕРБ има голямата отговорност да състави правителство

На 28 октомври българският държавен глава ще посети град Тараклия и ще се включи в честванията по случай Деня на бесарабските българи - 29 октомври. Денят на бесарабските българи е сред най-значимите празници за българската общност в Молдова, като президентът ще отправи приветствие към присъстващите на церемония в Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“.

В Тараклия президентът ще присъства и на откриване на пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА).

В рамките на визитата си в Молдова българският държавен глава ще посети Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ в Кишинев. Румен Радев ще отдаде почит и пред паметника „Шипка“ в молдовската столица.

При посещението си в Молдова държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.
БТА