Обедняването на българите и справяне с галопиращите цени. Това ще бъдат най-големите приоритети на новото служебно правителство наред с ангажимента му за провеждане на предсрочните избори.

Това каза държавният глава Румен Радев, представяйки задачите и приоритетите на кабинета.




Церемонията започна с химна на България. След което държавният глава описа в каква ситуация е поело държавата предходното служебно правителство, което е в почти същия състав и в новия си мандат.

Радев разпусна парламента, насрочи изборите и обяви новия служебен кабинет
 

Донев 2
БГНЕС

"Точно преди 6 месеца вие поехте отговорност за управлението на страната в труден момент. Прогнозите вещаеха силно негативни сценарии за икономиката и благосъстоянието на хората. Затова и приоритетите, които насочих към вас бяха с този фокус - цени, горива, доходите на хората, покупателната възможност на българските граждани. Въпреки ограничените инструменти, вие успяхте да спрете свободното падане на държавата", похвали Радев назначените от него министри. И даде пример за постиженията на кабинета със завършването на интерконектрора с Гърция, първите търгове за втечнен газ и решаването за десетилетие на проблемите със слотовете за газ.

"Вие успяхте да снижите цените на горивата до най-ниските в Европа. Служебното правителство успя там, където редовните не можеха или не искаха - "Лукойл" да се регистрира и да плаща данъците си у нас", заяви още в словото си Радев.
 

Донев 2
БГНЕС


"Нека да не се заблуждаваме с постигнатите резултати, защото цените на стоките от първа нужда са интертни и продължават да растат. Българите обедняват, живеят трудно и с тревога за бъдещето. Затова и вашите нови приоритети трябва да бъдат гарантиране на покупателната способност на хората и борба с обедняването", допълни президентът.

Борба с монополите, закрила на най-уязвимите, спекулата, подобряване на условията за икономическо развитие, подкрепа на родните производители и агресивно привличане на чуждестранни инвестиции, охрана на границата, борба с престъпността и войната по пътищата - това са другите приоритети, които Радев очерта пред служебния кабинет. И разбира се и честното провеждане на предстоящите предсрочни избори. "Това се усложнява от промените в Изборния закон. Но вярвам, че ще направите всичко необходимо гласът на българите да не бъде изкривен", добави държавният глава.

Румен Радев също така поиска от министрите да продължат активно работата по изграждане на нова детска болница и закупуването на медицински хеликоптери. И предупреди служебното правителство: Очаквам и други претенции към вас. Участниците в предизборната кампания ще се опитат да си приписват вашите успехи. Призовавам ви да пазите самообладание, да не се намесвате в кампанията и да не вземате страна, но да отстоявате истината, вашето лично достойнство и интересите на ведомствата, и на българските граждани", посъветва ги президентът.
 

служебно правителство
БГНЕС

"До вчера бяхме 100-то правителство на България, днес сме 101-то, и причината за това е една: 48-то НС въпреки заявената амбиция и демонстрация на форми за диалог, не успя да излъчи редовно правителство, подкрепено от стабилно мнозинство", заяви от своя страна служебният премиер Гълъб Донев.

"Да си министър втори мандат има сериозно предимство: знаеш какво предстои, и си готов за втория сезон на политическия сървайвър", допълни той. И даде ясно да се разбере, че той и министрите му са подготвени за политически нападки към тях.

"Имаме опита на първия мандат, знаем какво следва, още повече че атаката срещу някои от нас дори не изчака предизвестения край на 48-то Народно събрание. Ще бъдем обвинявани за провали, ще бъдем сочени за несправяне с реформи, ще носим отговорност за решения, за които правомощия има само НС", посочи Донев.

"Ще продължим да вършим отговорно и прозрачно работата, за която сме избрани и назначени. Ще запазим спокойствието и разумния диалог в обществените отношения. Наш приоритет в следващите месеци ще е организацията на честни, демократични и свободни избори. И сега ЦИК може да разчита на съдействие и подкрепа от нас за справяне с трудностите, които се очертават в резултат на промените в Изборния кодекс, гласувани от мнозинството от депутатите", добави Гълъб Донев.

Президентът Румен Радев е своеобразен рекордьор в създаването на служебни кабинети.

Гълъб Донев с емоционално послание към министрите


Пет служебни правителства за изминалите пет години, от които четири само в последната година и половина, е създал президентът Румен Радев. В четвъртък със свой Указ президентът разпусна 48-то НС и директно назначи 9-ото служебно правителство в историята на страната.

В новото служебно правителство на Радев премиер в него остава Гълъб Донев, съставът на кабинета е същия като предходния, но този път Радев предпочете да назначи бившия директор на Държавната опера в Русе и сегашен директор на Софийската филхармония Найден Тодоров.