Превръща ли се България в пустиня?
Превръща ли се България в пустиня? / netinfo

В бъдеще в България се очакват промени в климата, повишаване на температурните нива и намаляване на валежите и водните запаси. Това заяви Христо Дунчев, директор на Централно и Източноевропейски екологичен център /ЦИЕЦ/, на пресконференция за представяне на Рейтинг на страните от ЕС по дейността им за адаптация към климатичните изменения.

Според еколозите климатът южно от Стара планина ще става все по Средиземноморски, а на север плодородните земи бавно ще опустиняват. Дунчев заяви, че има опасност земите на север да се превърнат в пустиня и да не могат да бъдат използвани, но не и в близките пет-шест години.

Селското стопанство, лесовъдството, енергетиката и туризмът ще бъдат засегнати от
температурните тенденции и валежните нива. По-уязвими занапред ще бъдат пролетните земеделски култури, засети върху неплодородни почви, както и обработваемите земи в Югоизточна България, предупреждават от ЦИЕЦ.

Дунчев добави, че климатичните промени могат да доведат до изсушаването и унищожаването на повече от половината гори в страната и до по-нататъшно ограничаване на водните ресурси. По думите му годишният речен оток вероятно ще намалее в близките години и ще доведе до утежняване на достъпа до питейни води, отразявайки се на работата на ВЕЦ-овете.

От центъра предлагат предприемането на мерки по превенция, организация на труда при настъпване на бедствия, причинени от климатични промени, и отстраняване на последници и компенсиране на щетите.

Според проучването на ЦИЕЦ към септември тази година, България е сред страните в ЕС с най-нисък рейтинг на дейност за адаптация към глобалните изменения на климата, но е сред първите места по развитие на възобновяеми източници на енергия.

Източник: БТА