Превантивни мерки срещу потенциална авария в „Кремиковци”
Превантивни мерки срещу потенциална авария в „Кремиковци” / netinfo

Столичният кмет Бойко Борисов издаде заповед до кметовете на районите „Кремиковци”, „Нови Искър”, „ Подуяне”, „Сердика”, „Слатина”, „Надежда” и „Искър” за предприемане на превантивни мерки срещу евентуален риск или бедствие, ако се понижи налягането на природния газ, подаван към комбината „Кремиковци”.

Според заповедта, при понижено налягане на газа, което е близко до атмосферното налягане, съществува реална опасност от образуване на взривоопасна смес. За да се предотвратят потенциални аварийни ситуации, районните кметове трябва да създадат необходимата организация за предприемане на мерки при възникнала авария или бедствие в „Кремиковци".

Мерките включват: изследване, анализ, оценка и прогнозиране на рисковете от евентуално бедствие, вследствие на авария в „Кремиковци"; категоризиране на територията на района в зависимост от рисковете; планиране на защитата при бедствия; план за евакуация на гражданите от засегнатите райони.

Кметът Борисов е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи, директора на Главна дирекция „Национална служба „Гражданска защита”, управителите на Регионалния център по здравеопазване, РИОСВ- София, РИОКОЗ-София, СКГТ- София, с искане за незабавни мерки с цел защита имуществото и здравето на хората.

От „Булгаргаз” предупредиха в писмо „Кремиковци”, че ако до 16 часа в четвъртък ръководството на комбината не изплати текущите си задължения към „Булгаргаз” ЕАД, от петък дружеството ще спре доставката на природен газ към завода, което е предпоставка за поетапно затваряне на заводите в „Кремиковци” и не е изключено предизвикване на аварийна ситуация.