/ БГНЕС
Сред важните ефекти от влизането на страна в Еврозоната е дисциплинирането на банковата система. По-ниските лихви по кредитите, стабилна банкова система и това, че при евентуална криза има кой да ти помогне, са други положителни ефекти, заяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, на която се обсъждат пътят пред страната ни към Еврозоната и ефектите от това.
 
От една година се занимаваме само с изтребители, а не се занимаваме с доходи и с това, което ще гарантира на хората по-добър просперитет, каза Борисов във връзка с избраната тема за въвеждането на еврото в България на днешния форум.

Резерви на богатите в ЕС спират България към еврозоната и Шенген
 
Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, подчерта премиерът. Данъчните приходи през 2018 г. спрямо 2014 г. са с 50 на сто повече, което показва добра работа на системите и прозрачност, а външният ни дълг тази година ще достигне 18,6 на сто и ще ни нареди сред държавите с най-нисък дълг в Европа, каза още Борисов и допълни, че има ръст на инвестициите и те са в реалната икономика, а износът на България за Германия е по-голям от вноса.

Западни вестници коментират „европейския устрем на българите“
 
„Критиците към присъединяване на България към Еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ – бих задал контра въпрос. Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В Банковия съюз и Еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен е министър-председателят.
 
Той подчерта, че присъединяването на страната ни към Еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

Въвеждането на еврото е важно за малките и отворени икономики, каквато е българската, за която е важно да се разчита на износа, заяви Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия и комисар за еврото и социалния диалог на тринадесетата годишна среща на бизнеса с правителството. За българския туризъм също това е важно, допълни той и отчете, че миналата година е била рекордна за сектора.

Домбровскис изрази удовлетвореност от това, че страната ни твърдо е поела по пътя на присъединяването към еврозоната. Той изтъкна, че вече 20 години единната валута е силна, стабилна и удобна за ползване.

На първо четене: Парламентът отложи с шест месеца влизането в сила на Закона за горивата

Премиерът Бойко Борисов заяви още, че до месец - месец и половина, ще има видими резултати за изсветляване на сектора на горивата, аналогични на тези при цигарите и алкохола.

Сега и с горивата правим едни неща и ви гарантирам, че резултатите ще бъдат същите като при цигарите - драстични, каза министър-председателят. Той посочи, че ще има видеонаблюдение за сектора на горивата за големи, малки и средни фирми. Такова видеонаблюдение - на всеки кран, дете с пояс да влезе, го виждаме във водата дали е в Дунав или в Черно море, обясни той.



 
БТА, БГНЕС