Прелива язовир Доспат, водите се отвеждат към Въча и Цанков камък
Прелива язовир Доспат, водите се отвеждат към Въча и Цанков камък / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Язовир Доспат прелива, а водите му се отвеждат към язовирите Въча и Цанков камък. Това съобщи Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция - Източнобеломорски район пред агенция „Фокус”.

За региона на Източнобеломорски район язовир Доспат е единственият, който прелива, уточни тя. Тунтова допълни, че водите се отвеждат към язовирите Цанков камък и Въча, които имат свободни обеми и на този етап могат да поемат тази вода, която прелива от Доспат.

По отношение на реките Марица и Тунджа засега няма опасност от преливане, каза Тунтова като се позова на петдневната прогноза, с която разполагат по наблюденията от системата за ранно предупреждение.

Очаква се най-високото ниво на река Марица да бъде достигнато след 9 април в района Пловдив, Първомай и Харманли, но въпреки това, новото ще бъде около код „жълто”. Към Елхово е другата ситуация с относително завишено ниво от вчера на река Тунджа, но също е под код „жълто” и няма опасност от преливане.

ВЕЦ-овете също работят и производството на електроенергия се следи регулярно, като се преценява колко точно да бъде обработено, каза Тунтова.