/ БТА
Гражданското общество е онова, което следва да се бори с дезинформацията. Това посочи председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова по време на конференцията „Организираното гражданско общество срещу Дезинформацията“. Организатор на събитието е Икономическият и социален съвет съвместно с Европейския икономически и социален съвет.

Според Момчилова ролята на медийните регулаторите става все по-сложна. Европейският акт за свобода на медиите отрежда една съвсем нова роля на регулаторите. Роля, която с настоящото финансиране, ресурси и манталитет на хората, които работят в СЕМ, не може да поемем и да отговорим на очакванията, коментира председателят на СЕМ.

Соня Момчилова цитира изследване на Асоциацията на европейските журналисти, според което всеки четвърти журналист в страната декларира наличие на автоцензура. Българските журналисти са изплашени и прекалената политическа коректност няма как да не пречи на обективното отразяване, добави още тя.

Наблюдаваме мащабни опити да се обърка обществеността за случващото се в Украйна. Залети сме с дезинформация от кремълските източници, каза Юргис Вилчинскас, заместник-директор на отдел „Стратегическа комуникация, оперативни групи и анализ на информацията“, по повод разрушаването на стената на язовир „Каховка“ и огромното наводнение, което това предизвика. Все още е сравнително евтино да бъде създадена фалшива информация и да се разпространи, отбеляза той. Според него сме изправени пред нова епоха, в която много авторитарни държави се опитват да подкопаят доверието в демокрацията. Трябва добре да помислим как да отговорим на дезинформацията, добави Юргис Вилчинскас.

Йотова: Дезинформацията е едно от най-големите предизвикателства към демокрацията

По думите на Томаш Вроблевски, член на ЕИСК, Русия всячески се опитва да изгради положителен облик. Сложна е структурата на руската пропаганда. Русия никога не е била толкава изолирана след Втората световна война и Студената война, коментира Вроблевски.

За много от нещата истината се крие в хиляди страници, които трябва да бъдат прочетени. Трябва да помним, че дезинформацията тръгва от малките избори – семейството, образованието, от това, което се насажда като поведенчески модели и ценностна система, които се насаждат от медиите, заяви Милена Ангелова, член на Икономическия и социален съвет на Република България (Първа група на представители на работодателски организации) и член на ЕИСК.
 
Николай Трифонов/БТА