Пожар бушува край поделението в Челопечене
Пожар бушува край поделението в Челопечене / cнимкa: Sofia Photo Agency
Пожар в житна нива край взривилото се поделение в Челопечене е възникнал малко преди 13.00 часа, съобщиха от Министерство на отбраната. От огъня са се получили взривявания на боеприпаси, намиращи се в района на непочистената нива. Близо три часа противопожарните служби изчакваха на безопасно разстояние огънят сам да намали силата си. Началникът на столичната противопожарна служба комисар Иван Илиев каза за Дарик, че не могат да влязат да гасят в нивите заради неизбухналите боеприпаси.

Пожарът е възникнал около 12.55 часа в житен блок на югоизток от поделението в Челопечене. Фронтът на огъня е около 500 метра и се движи по посока на поделението, но няма опасност да го достигне, поради наличието на малка река. От КАТ са спрели движението по Околовръстното шосе между Чепинци и Челепочене. Началникът на столичните огнеборци комисар Иван Илиев обясни, че се пръска пътя в края на житния блок, „за да може като стигне до края да го ограничим”. „Пожарът продължава, ние не можем да влезем да го гасим, тъй като е пълно с боеприпаси вътре, които от време на време се взривяват”, каза още той.

Експертът по боеприпаси във военното министерство полк. Валентин Радев каза, че от огъня е възможно да се взривят стрелковите боеприпаси, които още не са разчистени от нивите. От военното министерство допълниха, че няма опасност за населението в района и че се правят замервания за вредни вещества във въздуха.