Пореден инцидент на обгазени миньори в Мадан
Пореден инцидент на обгазени миньори в Мадан / снимка: БГНЕС, архив

Трима миньори са в болница, след като бяха обгазени в Мадан. За последния месец това е третият инцидент на обгазяване в мините на ГОРУБСО. Пострадалите са общо седем души, а рудничното ръководство е наказано.

Най-потърпевш при последното обгазяване е синдикалният лидер на „Подкрепа" Максим Банков, който е приет в интензивното отделение на смолянската болница с останалите двама обгазени. Пациентите са под наблюдение и няма опасност за живота им, съобщи директорът на МБАЛ „Братан Шукеров" д-р Марин Даракчиев.

Инцидентът е станал в четвъртък. Тогава бригадирът Банков се почувствал зле по време на работа в рудник „Петровица". За да му помогне, при него отишъл колегата му Евгени Георгиев, след това в спасяването се включил и началникът на участъка Вежин Ставрев. Двамата успели да свалят пострадалия миньор до по-долно ниво, но и те се обгазили. Тогава пристигнал и екипът на минно-спасителна служба, за да окаже първа помощ на пострадалите.

Инспекцията по труда извършва проверка по случая. Предприятието е наказано за предходните две обгазявания, но размерът на санкцията все още не е ясен. За подобно нарушение глобата е от 1500 до 15 000 лв.

Директорът на смолянската инспекция Емилия Даракчиева заяви, че проверката при първия случай от 15 май, когато бяха обгазени двама миньори, показала неефективност в работата на вентилационната инсталация. Причина за следващото обгазяване от 11 юни била двойното количество взривно вещество, използвано от миньорите. Вместо допустимите 19.2 кг взрив, те заложили 45 кг.

Според работници в ГОРУБСО - Мадан вентилацията в рудниците не е достатъчна. Наказано е цялото руднично ръководство, а началникът на участъка е с последно предупреждение.

„За мен това е поредното подценяване на ситуацията. Понякога работниците от бързане не изграждат своевременно вентилационната инсталация, която следва да се монтира 15 - 20 м. зад забоя. Няма да допуснем хората да работят в условия, които са вредни за здравето. От вчера се прави извънреден инструктаж, разпоредили сме там, където има изоставане в изграждането на вентилационната система тя да се довърши", заяви изпълнителният директор на ГОРУБСО-Мадан Сергей Атанасов.