Поне 5000 лв. струва спасяване с хеликоптер на пострадал от лавина без застраховка
Поне 5000 лв. струва спасяване с хеликоптер на пострадал от лавина без застраховка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Планинската спасителна служба работи с вътрешни наредби, но един закон за планинското спасяване би регламентирал правата, задълженията, отношенията и санкциите в системата, каза пред БТА директорът на Планинската спасителна служба (ПСС) Кирил Русев.

Най-големият проблем в момента за планинското спасяване в България е, че няма правила как се осъществява спасяването, кой обучава планинските спасители, заяви Русев. Има вътрешни наредби на ПСС, но реално законова база или подзаконова уредба няма, добави той.

Директорът на Планинската спасителна служба изрази надежда в кратки срокове законът да стане факт и да се регламентират всички въпроси. А това според него са планинско спасяване, кой има право да го извършва, какви са отношенията на ПСС с всички, които пребивават в планината във всеки един момент, задълженията на страните, на какви правила да се подчиняват всички, регламентиране на връзките с МВР, с други служби за безопасност на населението, с пожарна и др. Трябва да се регламентират ясно отношенията и с фирмите, които предоставят хеликоптери, а така също и какви санкции търпят хората, които нарушават правилата, каза Кирил Русев.

Планинските спасители в страната за зимния сезон са общо близо 600 души, повечето от тях доброволци, като 45 са щатните, разположени най-вече в по-големите планински курорти. В София те са около 100 души, съобщи директорът на Планинската спасителна служба.