Половината възрастни у нас са с наднормено тегло
Половината възрастни у нас са с наднормено тегло / снимка: Sofia Photo Agency
Половината възрастни у нас са с наднормено тегло
30735
Половината възрастни у нас са с наднормено тегло
  • Половината възрастни у нас са с наднормено тегло

Половината от възрастното население в България е с наднормено тегло, като 1/4 са със затлъстяване. Това сочат данните на Центъра за опазване на общественото здраве. Освен това 20% от децата са с наднормено тегло, което носи риск за развитие на диабет, предупреждават лекарите.

10% от децата на възраст от 1 до 5 години са с наднормено тегло. С увеличаването на възрастта процентът на децата с проблем с теглото се покачва. Така например в първи клас 30% от учениците са с наднормено тегло, обяснява Лалка Рангелова от Центъра за опазване на общественото здраве: „От които 17 процента са със свръхтегло и 13 процента са със затлъстяване. При учениците от седем до 19 години установихме наднормено тегло, средно 22 процента при момченцата и 14 процента при момичетата. Децата в тази група са разделени на подгрупи и свръхтеглото варира в границите от осем до 20 и няколко процента, а затлъстяването е от един до осем процента". 

Лекарите съветват всеки да си направи тест за риск от диабета, за който може да получи информация от общопрактикуващия лекар.