Полицаи и пожарникари отново на протест, искат разговор с премиера Борисов (СНИМКИ)
Полицаи и пожарникари отново на протест, искат разговор с премиера Борисов (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Полицаите отново протестираха, искат разговор с премиера Борисов (СНИМКИ)
81154
Полицаите отново протестираха, искат разговор с премиера Борисов (СНИМКИ)
Интервю с Илия Кузманов
  • Полицаите отново протестираха, искат разговор с премиера Борисов (СНИМКИ)
  • Интервю с Илия Кузманов

На 44-ия ден от протестите срещу реформата в МВР най-големият полицейски синдикат обяви техния край и постави начало на разговор на най-високо ниво - с премиера Бойко Борисов.

Около 300 полицаи, пожарникари и служители на затворите се събраха пред храм-паметника „Александър Невски” в столицата, за да покажат, че стоят зад исканията си за решаване на проблемите с натоварването и неплащането на извънредния труд, реформата в пожарната и бъдещата пенсионна реформа.

Полицаите се оттеглят от преговорите с Румяна Бъчварова

В началото на следващата седмица ръководството на Синдикалната федерация на служителите в МВР ще внесе писмо с проблемите и исканията за решения в Министерския съвет. Заради липсата на диалог с вътрешния министър Румяна Бъчварова, синдикалистите са на път да се обърнат към премиера Бойко Борисов.

На неговото внимание те ще поставят осезателно влошените условия на труд в МВР през изминалата година. Едва 20% от техниката по границата ни с Турция е в движение, посочи като пример Валентин Попов, лидер на синдиката.

Полицаи и пожарникари отново на протест искат разговор с премиера Борисов (СНИМКИ)
netinfo

„Факт е, че близко до това е и състоянието на хората, които се командироват за 15 дни там през 15 дни, или през 7-6 дни. Тези хора рано или късно няма да могат да издържат на напрежението. Това отново ще рефлектира върху сигурността на българските граждани”, обясни той.

Синдикатите пращат на Борисов списък с проблеми в МВР

Най-тревожна за служителите на МВР е реформата в пожарната, където вече започнало преназначаването на нова длъжност - пожарникар/спасител.

„Той и пожарникар, той и спасител, той и… ще очакваме от един човек да отговаря на професионални изисквания, на каквито отговарят специалисти в две-три или повече професии”, заяви още Попов.

Полицаи и пожарникари отново на протест искат разговор с премиера Борисов (СНИМКИ)
netinfo

Според Валентин Попов несъстоятелно е и планираното въвеждане на възраст за пенсиониране от следващата година, вместо предложеното от синдиката даване на 3 годишен гратисен период. Протестиращите служители на реда подредиха каски върху паветата пред храма „Св. Александър Невски”.