Подписката срещу правителството отива в прокуратурата
Подписката срещу правителството отива в прокуратурата / снимкa: Sofia Photo Agency
Подписката на тройната опозиция за уволнение на кабинета е типичен пример за измама и в близките дни ще бъде внесена за проверка в прокуратурата, заяви в Пловдив премиерът Сергей Станишев. Той обвини лидерите на ГЕРБ в купуване на гласове, като се позова на превърналите се в софийски фолклор реплики „Ако искате строително разрешително или асфалтиране на улица – осигурете 2000 заповеди за уволнение”.

Станишев повтори тезата си, че подписката е фалшифицирана и манипулирана и посочи, че във връчената му папка с част от заповедите за уволнение има повтарящи се имена и попълвани с еднакъв почерк листове. „Ще поискам прокуратурата да провери кой носи отговорност за тази измама на българското общество”, каза премиерът.

Той добави, че със сигурност има много българи, които не харесват правителството му и са се подписали за това, но поиска лидерите на опозицията „да се извинят и на тези граждани заради манипулацията”, а Бойко Борисов да потърси отговорност от формалния лидер на своята партия Цветан Цветанов.

Премиерът отклони въпроси за критиките на Ахмед Доган заради уволнението на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков с мотив, че не е чул лично изявлението на лидера на ДПС.

„Коалицията трябва да обсъжда всички въпроси на управлението, но най-добрият начин за успешна работа и защита на ДАНС е реализирането на успешни реализации” – така Станишев отговори на питане дали ще свика в понеделник Съвета на коалицията, както настоява Доган. Той припомни, че назначаването на заместник-председателите на ДАНС е в правомощията на Министерски съвет, който единодушно е гласувал освобождаването на Драшков.