Сербезова
Сербезова / БГНЕС

Към 12 януари 2022 г. в страната са приложени 3 911 536 дози ваксини. Постигнатият ваксинационен обхват в страната е над 30%, което ни отрежда едно от последните места в ЕС. Това заяви по време на заседание на Комисията по здравеопазването здравният министър проф. Асена Сербезова.

"Ваксинацията наистина трябва да е доброволна, трябва да се подобри кампанията и комуникационните канали. Информацията трябва да бъде на достъпен език. Относно скъсяването на интервала между втората доза и бустера от 6 на 3 месеца – в момента сме на път за изготвяне на нова комуникационна стратегия, която ще бъде насочена към опита на хора, които са се ваксинирали са били с хронични заболявания, бременни жени, които са родили здрави деца и хора с пост-ковид синдром. Част от хората имат опасения по отношение на определени ваксини, затова ваксинационният обхват трябва да се разшири“, уточни министърът.

COVID-19 у нас: 22 са вече областите в тъмночервената зона (КАРТА)

Тя припомни, че се предприемат действия за изготвяне на Национален оперативен план за борба с COVID-19, който ще бъде представен днес. Запазват се и мерките на областно ниво.

"Направили сме и математически модел на базата на тези данни. Идеята е да имаме предвидимост преди да бъдат обявени мерките. Заетостта на леглата за пациенти на интензивно лечение се следи на ниво област. Има области, в които заетостта са 47, има и такива, в които е 70. Подходът трябва да бъде специфичен, за да не се получи претоварване в една област", добави Сербезова.

По думите й правителството е приело програма за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия, която цели да подкрепи всички клиенти. Тя е с компенсаторен ефект. „С постановление от ноември 2021 г. са одобрени допълнителни разходи, които са в размер на 10 млн. лв. за субсидии на лечебни заведения за болнична помощ.

Отново висок брой на новозаразени с COVID-19 у нас

В края на 2021 г. сключихме договори с 196 лечебни заведения за предоставяне на допълнителни средства. Тези средства бяха преведени на лечебните заведения в края на миналия месец“, подчерта проф. Сербезова.

БГНЕС