Почистени са основните пътни артерии в София
Почистени са основните пътни артерии в София / снимка: Sofia Photo Agency
Основните пътни артерии в София са почистени, каза в интервю за Дарик директорът на столичния инспекторат Гален Ганчев. Започва чистене и по вътрешно-кварталните улици, съобщи Ганчев.

„Все още не сме влезли в улиците, които в задачата ни се водят като обществена значимост, и вътрешно кварталните улици. Това тепърва започва днес, тъй като първостепенна задача за нас е движението на масовия градски транспорт в столицата. В сряда действително нещата бяха малко изнервени”, коментира Ганчев.

На въпрос природата ли е виновна или синоптиците за ситуацията в столицата, Ганчев отговори, че синоптиците не могат да бъдат обвинявани, тъй като по думите му са били много коректни.

„За чисто се счита платното, когато е освободено от сняг или лед, тоест да няма заледяване или лед. Това нещо трябва да се постигне до четири часа след приключване на снеговалежа. Никой не е чакал да се извали отгоре и след това да се започне почистването на София и уличните платна, започнахме още от самото начало”, обясни още Ганчев.

Според Емил Георгиев, мениджър на фирма „Новера”, собственик на „Волф”, „Дитц” и „Чистота”, те са спазили ангажимента си да почистят първостепенните артерии. Той посочи пред Дарик, че разминаването в данните за броя на почистващата техника се получило заради това, че от Пътна полиция са броили само официално обозначените машини на фирмата, но не и необозначените, на наетите фирми-подизпълнители.

Работата по почистването е започнала още в началото на валежите с разпръсването на смеси против заледяване, според възприетата технология, обясни Георгиев.

Над 380 глоби на физически и юридически лица са били наложени за непочистени от снега тротоари в столицата в последните два дни, съобщиха от Столичния инспекторат. Съставени са били 902 предписания за почистване на снега. Това е първата мярка, която се предприема при констатирано нарушение. След това се проверява дали предписанието е изпълнено. В случай че не е, се налага глоба с квитанция. Глобата за непочистени тротоари е от 50 до 500 лева.