По-ниски данъци за платените запасняци!
По-ниски данъци за платените запасняци! / netinfo

Данъчни преференции ще бъдат предоставени на тези българи, които решат да станат платени резервисти в армията. Това заяви за Дарик радио началникът на отдел „Подготовка и отчет на ресурсите от резерва” в Генералния щаб полковник Иван Попов.

Мерките се предвиждат в специална Стратегия за изграждане и развитие на резерва, която предстои да бъде приета от Съвета по отбрана. След отмяната на наборната казарма министърът на отбраната ще сключва индивидуален договор с всеки, който пожелае да служи в така наречения „постоянен резерв”.

Срещу задължението да преминава по половин месец в годината подготовка в поделенията „платеният запасняк” ще ползва някои социални преференции.

„Тогава, когато не е на активна служба, т.е. на подготовка в поделението – може да ползва процент от заплатата, данъчни преференции, може да ползва здравеопазването във Военна болница. Тогава, когато е на активна подготовка, т.е. на служба, той получава пълното възнаграждение съгласно званието, подписано в договора”, обясни полковник Попов.