Плугчиева: Трябва да спазваме ред и дисциплина по немски
Плугчиева: Трябва да спазваме ред и дисциплина по немски / снимкa: Sofia Photo Agency

Срокът за решаване на проблема със столичните бали, които временно са складирани на площадките на „Кремиковци” и Искър, беше 30 септември, но беше преместен до 30 ноември, каза в предаването „Пропаганда” по Дарик вицепремиерът Меглена Плугчиева. По този въпрос имахме срещи с министър Чакъров, с кмета Борисов и представители на ЕК. Плугчиева обясни как върви изграждането на депа за складиране на отпадъци в страната и какви са вариантите за финансиране. Тя добави, че освен боклука на София, като рисков проект, който застрашава страната ни, такива са били и проектът за водния цикъл на София, както и пречиствателната станция на Пазарджик.

„От 55 регионални депа, 27 са построени, седем се строят, от оставащите 21 депа, седем в Кърджали, Ботевград, Ямбол, Габрово, Кочериново, Костинброд и Плевен, са в напреднал етап на подготовка и строителството може да започне до края на 2008 година. Изграждането на други осем във Варна, Велико Търново, Левски, Бяла, Луковит, Костенец, Стара Загора и Плевен се очаква да започне в началото на следващата година. Като депа, чиято подготовка изостава, министър Чакъров посочва Пазарджик, Добрич, Провадия, Видин, Малко Търново и Разлог”, коментира вицепремиерът.

„От тези 367 млн. евро има следните варианти, които се обсъждат и трябва да бъдат разчетени, а не само да се обсъждат. Първият вариант е от тези 367 млн. евро - 175 млн. евро сто процента, колкото струват инсталациите, да се дадат за София и естествено те не стигат за останалите общини. Това означава, че другите общини трябва да вземат заеми от банки. Вторият вариант е 80 процента от разходите за инсталацията в София да се дадат от Оперативна програма „Околна среда” и би трябвало с 20 процента да се ангажира общината на София. Третият вариант е така нареченото публично-частното партньорство, който предвижда както строителството, така и експлоатацията да бъдат отдадени на концесия още по време на първия търг. Такава практика има и в европейските страни. Аз не мога да кажа за кой вариант съм преди да бъдат направени коректните изчисления”, обясни Меглена Плугчиева.

"Аз съм възмутена от това, че тези, които трябваше да си свършат работата и да представят разчетите не са я свършили – това са хора от Министерството на околната среда и водите и на Община София", коментира Плугчиева.

Според Плугчиева голям проблем за България са както правосъдието и вътрешният ред на страната, така и недостатъчната координация между системите. На въпрос дали трябва да бъдат сменени някои хора в системата на правосъдието и вътрешния ред, вицепремиерът отговори така: ”Тук работят екипи: МВР, прокуратура, ДАНС и това означава, че аз не мога да посоча човек и да кажа „да това е единственото лице, което пречи на процеса”. Тя посочи, че България трябва да гарантира тези системи да работят, „именно това е големият упрек на ЕК към нас”.

Трудно ли ви е да маневрирате между трите партии в коалицията?

Концентрирала съм се върху всичко, което трябва да се свърши, трябва нещата минимално да се политизират и трябва да спазваме ред и дисциплина по немски.

Вицепремиерът добави, че Брюксел не е доволен от темпото, с което се работи и не вярва на обещания и казва „искаме да видим резултати, които и българските граждани да ги полчустват”. Българите да мислят, когато избират и да избират най-доброто”, посочи Меглена Плугчиева.

Цялото интервю с Меглена Плугчиева може да чуете в прикачения звуков файл.