Пловдивската прокуратура погва производители заради сирене-менте
Пловдивската прокуратура погва производители заради сирене-менте / снимка: sxc.hu

Масирана проверка на млекопреработвателните предприятия за влаганите в производството суровини започва Апелативна прокуратура – Пловдив на територията на своя апелативен район. Тя ще се извършва съвместно с регионалните ветеринарномедицински служби, но техни служители може да бъдат подведени под отговорност за бездействие, ако бъдат събрани данни, че не са упражнявали необходимия контрол, заяви окръжният прокурор на Пловдив Андрей Атанасов.

Прокурорската акция тръгва след протестите на животновъдите и признанието на земеделския министър Валери Цветанов, че мандрите масово използват при производството на сирене сухо и кондензирано мляко и палмови мазнини, без да отразяват това върху етикетите.

При проверките ще бъде засичано съответствието между количествата изкупено сурово мляко и готовата продукция. Ще бъдат установявани количествата изкуствени суровини, влезли през митническите пунктове и техните получатели. Прокурорите и ветеринарите ще установяват дали преработвателите спазват европейските регламенти, които им забраняват стоките да се етикетират като „саламурено сирене от овче или краве мляко, българско кисело мляко и кашкавал от марки, регистрирани според изискванията за процентно съдържание на сурово мляко.

Проверките ще започнат с големите мандри, които преработват над 10 тона мляко дневно и трябва да приключат до края на март, уточни прокурор Даниела Начева. Тя посочи, че пет текста в Наказателния кодекс третират производството на нестандартни стоки като стопанско престъпление. Те предвиждат до три години затвор, а при поставяне в риск на здравето наказанието е пет години.