Пламен Орешарски: Нося оставката в джоба си
Пламен Орешарски: Нося оставката в джоба си / снимка: Sofia Photo Agency

Министърът на финансите Пламен Орешарски заяви в ефира на Дарик, че във всеки един момент е готов да подаде оставката си от министерския пост.

"Нося оставката в джоба си и във всеки един момент, в който обществото покаже ясни сигнали, че не приема разумна фискална политика, то вече няма да има нужда от мен", заяви Орешарски в „Седмицата” на Дарик.

Министърът на финансите Пламен Орешарски представи аргументите си защо, според него, не е разумно да бъдат изпълнени исканията на синдикатите в образованието за 100 процента увеличение на учителските заплати.

"Ако трябва да бъда виновен и ако с оставката ми проблемът бъде решен, ще бъда най-щастливият човек, защото отговорността ми ще е изпълнена – ще разрешим без неблагоприятни последици един сложен социален казус", каза още Орешарски.

Министърът на финансите беше категоричен, че поставените от синдикатите в образованието варианти за увеличение на учителските заплати не водят до никъде. „Те водят българската икономика към пропастта”, подчерта Орешарски.

В ефира на Дарик министърът на финансите посочи два възможни варианта за излизане от кризата в сферата на образованието. Единият изход е да „запазим благоразумие и да говорим за постепенно, плавно, преференциално отношение към сектора, така че да не дразним останалите сектори с екстравагантни ръстове”. Вторият модел предполага да бъде сменен икономическият модел на страната, обясни Орешарски.

В ефира на Дарик Пламен Орешарски предупреди, че исканото увеличение на учителските заплати със 100 процента  означава: "ръстове, които не водят до никъде, те не ни правят по-богати, напротив – реална е опасността да направят всички, не само отделни съсловия, по-бедни". Орешарски каза още, че ако по-голяма част от обществото подкрепи учителските искания, ще трябва да се отвърже политиката по доходите и лева от еврото.