Защо правосъдният министър Атанас Славов не атакува Прокурорската колегия за избора на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор пред ВАС. След като министърът може да предлага кандидати за главен прокурор, виждаме, че предложението Сарафов да е временно главен прокурор е прието от орган, който няма правомощия да избира главен прокурор”. Това запита бившият депутат от Реформаторския блок Петър Славов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Мандатът на един народен представител винаги е по-кратък. Затова е важно бързо и целенасочено да действат в рамките на наличното мнозинство. И по време на кабинета „Петков” можеше да се избере състав на Висшия съдебен съвет, защото му изтичаше мандата, смята Славов.

За дейността на Гешев начело на държавното обвинение Славов бе категоричен, че не думите, а делата са определящи. „Един прокурор говори с актовете си – колко години минаха от 2014-та и фалита на КТБ, делото още е доникъде”, обясни Славов.

Славов предлага на ВСС да обсъди кой може да определи изпълняващия функциите главен прокурор

За него е любопитно как ще се казва политическата партия на досегашния главен прокурор Иван Гешев. „Отдавна казах, че за мен Гешев върви с две папки – похвалното слово какво е направил за прокуратурата и това, което чухме”, каза юристът.

Той обясни, че сегашния състав на ВСС е непредсказуем и вече трудно може да бъде изненадан. „За да има промяна, новият ВСС е нужно да бъде определен по нови правила”. Парламентът може да приеме едни правила със свое решение, уточни Славов. Той предложи съсловните организации в съдебната система да предложат членовете на ВСС.

Запитан дали разделянето на ВСС на прокурорска и съдебна колегия е било грешка, той припомни, че хора, които са подписали законопроекта в първоначалния му вид, впоследствие се отметнали от подписа си. Славов припомни, че с командироването на съдии и прокурори се създават и зависимости.

„Първо покажи какво искаш да промениш, покажи да кажеш: „по това ще се работи”. Само това ли е проблемът на Конституцията – да говорим само за главния прокурор? Има текстове, които приравняват хората с увреждания към затворници. Проектът трябваше да е на масата и да се обсъжда”, допълни Петър Славов.