Регионално министерство
Регионално министерство / БГНЕС
Управяващите ще обсъждат възможността за обединяване на всички ВиК дружества и единна цена на водата в цялата страна
Воден апокалипсис в България не се задава, увери министърът на регионалното развити и благоустройство Петя Аврамова.

Има ли опасност от воден режим във Варна?

На брифинг пред медиите тя даде подробна информация за състоянието на язовирите за питейно-битово водоснабдяване в страната и подчерта, че регионалното министерство ежедневно обменя данни с всички ВиК дружества.

Регионално министерство
БГНЕС

„Темата се използва политически“, обвини регионалният министър опозицията, която се закани да внесе вот на недоверие към правителството заради водната криза, която държи на режим град Перник вече няколко седмици.

Караниколов обеща цената на водата в Перник да не се увеличава

Във връзка с циркулиращите в общественото пространство снимки на водния обем на няколко от големите язовири в страната, министър Аврамова увери - следят се дебитите и нивата, за да се реагира своевременно.

По данни на МРРБ язовир „Тична“, който захранва Шумен и Търговище, има воден обем, който може да достигне за цели 30 месеца, ако водата се използва само за питейно-битови нужди. В язовир „Камчия“, от който вода черпят Варна и Бургас, тя може да стигне за 10 месеца. Водата в Сливенско, която идва от язовир „Асеновец“, е достатъчна за 4,5 месеца. Нивото на язовир „Бебреш“ се следи всекидневно и в него има вода за около 3 месеца.

С други думи - водата там е достатъчно, за да стигне до пролетните дъждове и снеготопенето. 

Паника в Сливен заради пресъхналия яз. Асеновец, ВиК успокои: Няма да има воден режим

В някои населени места действително има воден режим, но те са предимно села и са на територията на няколко области. Причините са това са различни, като най-честата от тях е замръзнал водоизточник.

Във връзка с предстоящи дебат в парламента по вота на недоверие, който опозицията ще внася, Аврамова заяви: „Бих искала да обсъдим идеята за създаване на холдингова структура, в която да влязат всички ВиК дружества в страната“. Тя допълни, че един от големите проблеми на дружествата са неплатените сметки, защото водата на домакинствата не може да бъде спряна, за разлика от тока.

Борисов: Разпоредил съм наблюдението на язовир „Бебреш“ да продължи ежедневно

Регионалният министър обяви още, че ще бъде обсъдена и възможността за въвеждане на единна цена на водата в цялата страна.

Петя Аврамова увери, че всички институции са обединили усилия за разрешаване на проблема с водата в Перник. Заради старата мрежа обаче, от въвеждането на водния режим на 18 ноември до 30 декември там са регистрирани цели 494 аварии.

Нанков: До 2 месеца ще приключат ремонтите на водопреносната мрежа в Перник

От своя страна заместникът ѝ Николай Нанков увери, че ще бъде направено всички необходимо за осигуряването на чиста вода за битови нужди дори и при достигане на „мъртвия обем“ на язовир „Студена“. „Факт е, че целенасочено се манипулира общественото внимание по темата за бедствени и кризисни ситуации във водния сектор и управлението на водите“, смята той.

Нанков се оплака и от недостига на финансов ресурс в сектора. Според експертите, за да бъде изградена добра инфраструктура, без водозагуби, са необходими 12 млрд. лева. От европейски фондове и национално финансиране и парите от общините има осигурени не повече от 4,5 млрд. лева. „Ако в пътния сектор, с въвеждането на ТОЛ системата ще имаме справедлив модел и достатъчно средства за реинвестиране в поддръжката и строителството на нови пътища, такъв модел трябва да бъде създаден и във ВиК сектора. Тук обаче има една компонента, която е много важна, социалната поносимост на цената. Не можем да вдигаме цената до безкрай“, обясни той.

Променят режима на подаване на вода в Перник (ВИДЕО)

От 14.00 часа днес в Перник отново ще заседава и създаденият кризисен щаб.