язовир
язовир / БГНЕС, архив
Язовир "Камчия", който захранва Варна и Бургас с вода, може да осигури водоснабдяване до края на годината, така че няма опасност от воден режим в двата града, съобщава Moreto.net.

Това гласи съобщение на ВиК-Бургас от вчера. Информацията е публикувана малко след разпространено видео в социалните мрежи от общинския съветник и председател на движение "Възраждане" Костадин Костадинов, в което той посочва, че язовир "Камчия" е наполовина източен, а нивото е паднало с 10 метра и още ще продължава.

По думите му най-големият варненски язовир "Цонево" също е наполовина пресъхнал. Поради тази причина съветникът свиква утре в 12:00 часа пресконференция в Община Варна.

Според съобщението на ВиК-Бургас в язовир "Камчия" в момента има 160 млн. куб.м вода, което съставлява 65% от общия му обем.

Това обаче е само половината истина, тъй като в язовира има и неизползваем за битови нужди обем от 75 млн. куб.м, т.е. към момента наличният полезен обем е 84 млн. куб.м.

Общият обем на язовира е 233 млн. куб.м.

Потреблението за питейно-битови нужди от язовира в студените месеци е около 8,1 млн. куб.м - 5,1 за Бургас и 3 за Варна. Около 0,16 млн. куб.м месечно се "източват" като минимално-допустим отток в река Луда Камчия.

През летния сезон потреблението на Варна и Бургас скача с около 50%, сочи справка в изминалите месеци.

Това означава, че ако в язовира не постъпва вода от валежи или притоци, наличният към този момент обем ще е достатъчен за около 8 месеца.

Справка на Moreto.net показва още, че точно преди година (в началото на 2019) в язовир Камчия е имало 179 млн. куб.м вода.

Най-много вода в язовира през 2019 г. е имало в края на месец юни - 202 млн. куб.м, от които 126 млн. куб.м полезен обем.

Това означава, че през второто полугодие на 2019 г. водата в него е намаляла с 42 млн. куб.м.
Moreto.net