Обемът на язовир "Тича" продължава да спада. В момента във водоема има 171,948 млн. м3  вода, което представлява запълване в размер на 55,1% от общия обем на язовира.

Преди месец в язовира има почти 5 милиона кубика повече вода - 176,824 млн. м3 .

От МОСВ посочват, че язовир „Тича“ се използва приоритетно за питейно-битовото водоснабдяване на градовете Търговище, Шумен и Велики Преслав, като годишно са необходими до 38,5 млн. м3 вода.

Старият асфалтов път към потооеното село Виница се вижда.
Dariknews.bg


През 2019 г. не са разрешавани води за електропроизводство, ВЕЦ „Моста“ преработва единствено водите за осигуряване на минимално допустимия отток в реката след язовира.

Предвид регистриран приток към язовира през 2019 г., който е в размер на 32,2 млн. м3, характерен за много суха година, през месец януари ще бъдат предприети мерки по ограничаване на екологичните води за осигуряване на минимално допустим отток в реката след язовира, като същите ще бъдат намалени за условията на много суха година с обезпеченост 95% , в размер на 0,218 млн. м3 /месец.

Старият асфалтов път към потооеното село Виница се вижда.
Dariknews.bg


Междувременно доброволци откриха сериозни течове по трасето на довеждащия водопровод. 

Боян Ганчев и негови колеги открили схемите на съществуващите шахти. По думите му, били в "безобразно състояние".

Шахтата няма капак, не мога да ви кажа откога е това нещо. Просто шахтата прелива и се излива в Камчия, разказва той и допълва, че водата изтича с голям дебит на много места. Подава и сигнали на 112 за откритите течове. 

Старият асфалтов път към потооеното село Виница се вижда.
Dariknews.bg


От ВиК-Шумен посочиха, че знаят за 3 от авариите.

Отстранявали сме ги частично под налягане – колкото могли сме спрели течовете, но по-добър ремонт може да се случи единствено и само при спиране на водата и източване на водопровода, каза Иван Иванов, началник район Велики Преслав

От водното дружество предвиждат това да се случи първата половина на януари. А заради източването на системата вероятно Шумен ще остане поне за ден без вода.

Старият асфалтов път към потооеното село Виница се вижда.
Dariknews.bg