Нивото на язовир "Тича" започна да спада
Нивото на язовир "Тича" започна да спада / Дарик-Шумен, архив
Язовир „Тича“ е с обем на запълване 176,824 млн. мвода, което представлява запълване в размер на 56,7% от общия обем на язовира. Това съобщиха за DarikNews.bg от МОСВ.

Водоемът осигурява питейно-битовото водоснабдяване на градовете Шумен, Търговище и Велики Преслав. Водите от язовир „Тича“ се използват както за питейно битово водоснабдяване, така също за напояване и за електропроизводство.

През 2019 г. не е разрешавано да се ползват води за електропроизводство, ВЕЦ „Моста“ преработва единствено водите за осигуряване на минимално допустимия отток в реката след язовира.

Регистрираният приток към язовира от началото на 2019 г. до края на м. октомври е 31,83 млн. м3. Това определя притока в язовир „Тича“ до настоящия момент, като приток характерен за много суха година, с обезпеченост 95%.

След напоителния сезон, води от язовир „Тича“ се използват единствено за питейно-битово водоснабдяване.

Към настоящият момент, предвид процента на запълване на язовира и предстоящ период, през който се очаква постъпване на най-голям приток в язовира - от м.февруари до м. май, не се налага ограничаване на питейно-битовото водоснабдяване, допълват от министерството.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.