Парламентът избра Димана Йосифова за инспектор към ВСС
Парламентът избра Димана Йосифова за инспектор към ВСС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Парламентът избра Димана Йосифова за съдебен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет. Тя заема мястото на отказалия се от поста Цони Цонев.

Срещу кандидатурата на ГЕРБ се обяви лидерът на СДС Мартин Димитров и я определи като едно от най-неподходящите предложения. Съдия Йосифова отказа да регистрира СДС непосредствено преди парламентарните избори през 2009 г., а после това решение беше отменено от Върховния касационен съд.

От ГЕРБ защитиха предложението и призоваха сините да не превръщат избора в лични отношения.

В крайна сметка Йосифова беше избрана за съдебен инспектор с гласовете на депутатите от всички парламентарни групи с изключение на Синята коалиция, която не участва в гласуването.

Димана Йосифова е съдия в Софийски градски съд фирмени, граждански и търговски дела. Досегашният председател на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Цони Цонев подаде оставка на преди седмица. Преди три месеца той се оттегли и от поста на съдебен инспектор, няколко дни след избора му. Етичната комисия към ВСС се занимава с провиненията на магистратите. Оставката на Цонев идва в края на мандата на настоящия Висш съдебен съвет, който изтича през есента.

За четирите години начело на Етичната комисия обаче името на Цонев беше замесено и в няколко скандала. Ръководеното от него звено дори отказа да направи проверка срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева за действията й по делото „Софийски имоти”.