Парламентарният контрол приличал на петъчна говорилня
Парламентарният контрол приличал на петъчна говорилня / снимка: БГНЕС
Парламентарният контрол приличал на петъчна говорилня
27145
Парламентарният контрол приличал на петъчна говорилня
  • Парламентарният контрол приличал на петъчна говорилня

В сегашния си вид парламентарният контрол е неефикасен, формален и недостатъчен. Това сочи Вторият мониторингов доклад на дейността на 41-то Народно събрание, изготвен от Института за модерна политика. Той обхваща периода ноември 2009 г. - февруари 2010 г. По думите на председателя на института Борислав Цеков, парламентарният контрол прилича повече на петъчна говорилня, отколкото на механизъм за прозрачност и отчетност на властта.

Много малка част от народните представители се ангажират с дейността по парламентарния контрол, като 3/5 въобще не се занимават с него. Това заяви социологът Венелин Стойчев. По думите му, едва 10 са депутатите, които са изнесли половината от цялата дейност по парламентарния контрол.

Трима депутати от Синята коалиция водят класацията по брой зададени въпроси по време на парламентарния контрол. На първо място е народният представител Иван Иванов, след него е Ваньо Шарков, а на трета позиция е лидерът на сините Мартин Димитров.

Любопитен факт е, че средната активност на зададен брой въпроси и питания на депутатите от ГЕРБ е 0,09. "Не могат да се съберат на 10 депутати 1 въпрос, който да зададат в рамките на парламентарния контрол", обясни Стойчев.

По думите на политолога Владимир Шопов, българският парламент не участва в усилията за реформирането на публичните системи в страната. Той даде пример с Комисията по здравеопазване: В тази комисия не може да видите нито един дебат, който се отнася до въпросите за това какво точно трябва да се реформира, в каква рамка да се направят реформите.

Докладът на института отчита и незадоволителен парламентарен контрол за спазване на върховенството на закона и гражданските права в работата на МВР и службите за сигурност. С това те визираха Комисията за контрол на Държавна агенция "Национална сигурност" и Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред.