Овладян е огънят край село Подгумер, огнищата в страната са под контрол
Овладян е огънят край село Подгумер, огнищата в страната са под контрол / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Овладян е огъня е край село Подгумер, огнищата в страната са под контрол
56162
Овладян е огъня е край село Подгумер, огнищата в страната са под контрол
  • Овладян е огъня е край село Подгумер, огнищата в страната са под контрол

Локализирани са пожарите, които горят от вчера следобед край София, съобщиха за Дарик от „Пожарна безопасност и защита на населението”. Има екипи, които работят на терен за ограничаването на огъня. На терен е и доброволното формирование към Столичната община, което координира работата на водоноските за гасенето на пожара и подпомагат изграждането на просеки за ограничаване на огъня. Това съобщи за Дарик Красимир Димитров - началник на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност”.

Двата пожара пламнаха вчера към 17.00 ч. в района на София, като в между Нови Искър, село Кътина и село Подгумер горят сухи треви и борова гора. Другият пожар е край Балша, който също беше локализиран.

Пожарникарите и доброволците са овладели част от пожара край Подгумер и ситуацията се успокоява, каза още Димитров. „С доброволците овладяхме част от пожара. Другата част - пожарната вече има опъната линия и за момента е локализирала огъня и няма проблеми. Спряхме огъня към вилната зона и към населените места. Сега остана само от другата страна, по-високо откъм билото да го спрем”, каза той и допълни, че на място се правят просеки и линия.

По думите му обаче окончателното спиране на пожара зависи от вятъра. „Тук има достатъчно сили на „Пожарна безопасност и защита на населението, доброволци. Имаме духалки, резачки и помагаме да спрем разпространението на огъня”, обясни той.

За последното денонощие в страната са ликвидирани 294 пожара, съобщиха сутринта от МВР. Продължават усилията на пожарникарите за погасяване на огнищата на територията на областите София, Хасково, Кюстендил, Бургас и Пазарджик.

Доизгасяват се отделни огнища край хасковските села Родопи и Любеново. През нощта на място имаше пожарни екипи, които не допуснаха ново разпалване на огъня и развитие на пожара. Огнената стихия е засегнала площ от над 3300 дка горски масив.

И през вчерашния ден продължи гасенето на пожара в района на местността „Бели бор” в Рила планина. Унищожената площ остава 150 дка борова гора - низов, 1500 дка планинска растителност и 80 дка сухи треви. На терен работят 100 пожарникари, горски служители, военнослужещи и  местно население. В готовност да помогнат на наземните екипи са два вертолета на Министерството на отбраната.

Хората в малките населени места обаче продължават да палят стърнища и да почистват дворовете си чрез изгаряне. Това допълнително усложнява пожарната обстановка, предупреждават експертите.