Отвориха нов преливник на язовир „Елена
Отвориха нов преливник на язовир „Елена / Пресцентър МИЕТ
Отвориха нов преливник на язовир „Елена"
50146
Отвориха нов преливник на язовир „Елена"
  • Отвориха нов преливник на язовир „Елена"

Успешно приключи аварийното отнемане на земна маса за отваряне на нов преливник в стената на язовир „Елена", което създаваше риск от нова приливна вълна за харманлийското село Бисер.

2000 литра вода в секунда изтичат от новия преливник и положението е напълно спокойно, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, който наблюдава аварийните работи по стената. Те се ръководят от Милчо Иванов от „Язовири и каскади" на НЕК.

Язовир „Елена" също е рисков за село Бисер, но той е 10 пъти по-малък от язовир „Иваново" и водата в него е приблизително 1 млн. кубика, обясниха от кризисния щаб. В съобщение, разпространено снощи, те предупредиха населението на селата Елена, Иваново, Лешниково, Надежден, Бисер и град Любимец да не се движат по поречието на река Бисерска днес по време на аварийните работи по стената на язовир „Елена", както и да не водят животните си в райони, близо до коритото й.

Създадена е организация при прииждане на по-голямо количество вода и покачване на нивото на река Бисерска, хората от Бисер и Лешниково да бъдат предупредени със сирени и евентуално евакуирани, мярка, която към този момент не се налага.

От кризисния щаб припомнят, че предприетите аварийни дейности по стената на язовир „Елена" са с изцяло с превантивна цел, предвид и очакваното обилно снеготопене.

При проверка в петък вечерта бе установено, че е бетониран отводнителният кран в стената на язовир „Елена", като на преливника му има монтирани метални прътове с мрежи, за да не изтича риба в реката. Действия, които областният управител на Хасково Ирена Узунова, която води кризисния щаб, определи като престъпление, за което вече работи районната прокуратура на Хасково по подаден от Узунова сигнал.

Отвориха нов преливник на язовир Елена"
netinfo