Отнемат имущество за над 1 млрд. лв. на Цветан Василев?
Отнемат имущество за над 1 млрд. лв. на Цветан Василев? / БГНЕС, архив

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е внесла иск в размер на стойност 1 428 097 218 лв. срещу банкера Цветан Василев. Това съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев.

Имуществото на бившия собственик на КТБ представлява имоти в София, Варна, Созопол, Царево, къща в Швейцария, за близо 50 млн. лв., автомобили, картини и др.

Рекорден запор за близо 1 млрд. лева на собственост на Цветан Василев

Пламен Георгиев заяви, че общата стойност на иска, който комисията е внесла в СГС, е 2 203 445 038 лв. Той уточни, че обезпеченото имущество - парите, които от комисията са установили, че Василев е получил от източници с незаконен произход, е на стойност над 1 млрд. лева. "Заедно с вземанията ние сме обезпечили общо 1 428 097 218 лв.", добави Георгиев, цитиран от БТА.

От това обезпечено имущество - 386 млн. лв. са вземания към фирми, които дължат пари към фирми, свързани с Цветан Василев, посочи Георгиев и добави, че без тези вземания, комисията е обезпечила имущество на стойност 1,41 млрд. лв., което ако искът бъде уважен, ще бъде отнето в полза на държавата.

Премиерът с предложение - да се разсекрети всичко за влогове и кредити в КТБ

Документацията по делото тежи повече от шест тона, обясни председателят на комисията, шегувайки се, че вероятно няколко дървета са били отсечени за тези материали. Той обясни още, че комисията е трябвало да наеме специален транспорт за превозването на документите до съда, както и печатница, която да ги отпечата.

Според Георгиев за първи път у нас, а вероятно дори и в Европа, се внася иск в подобни мащаби. А по думите му в бъдеще искът може да нарасне.

Запорираха имуществото за над половин милиард на Цветан Василев

Още през декември 2015 г. по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество Софийският градски съд допусна обезпечение на бъдещ иск за близо 964 000 лева срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества, акции в капитала на седем търговски дружества, пари по 20 банкови сметки, четири превозни средства, 288 картини, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, пет в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево.

За първи път от създаването на комисията е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по четири сметки в швейцарски банки.