/ ThinkStock/Getty Images
Според нефролога д-р Валентин Лазаров от болница „Царица Йоанна - ИСУЛ” то се създава изкуствено
Откъде идва напрежението в здравната система?
98829
Откъде идва напрежението в здравната система?
  • Откъде идва напрежението в здравната система?
Напрежението в здравната система се създава изкуствено. Покачването на минималната заплата, например, увеличава заплатите на санитарите, от което пък започват да недоволстват медицинските сестри, тъй като техният труд е много по-квалифициран. Това коментира пред Дарик един от най-добрите нефролози у нас д-р Валентин Лазаров, който практикува в Клиниката по нефрология в болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”.
 
Той допълни, че в здравната система се вливат много средства от една страна, но от друга – самата система е такава, че поглъща много пари: "Има проблеми в здравната система, голяма част от които са административни. Трябва да се знае, че се създава изкуствено напрежение в следния смисъл - покачването на минималната заплата качва заплатите на санитарите, те се доближават до заплатите на сестрите, които започват да недоволстват, защото техният труд е многократно по-квалифициран. Качва се заплатата на сестрите и става колкото на младите лекари, а и на старите. Увеличение за заплати и за другите не се предвижда".
 
"Почти всички лекари работят на второ място, дори на още две места, за да могат да достигнат някакъв финансов минимум, който да им осигури някакъв комфорт. Това, че отделни колеги, които имали не знам какви възможности, не се отнася за масата лекари. В България има много квалифицирани и свестни лекари. Не всички са корумпирани. Но системата донякъде ги тласка, защото, оставени сами на себе си, те трябва да се справят по някакъв начин. Едно младо момиче, започвайки работа в кафене, стартира най-малко със заплатата на медицинска сестра, без всякаква подготовка, без поемане на всякакви рискове".