Откриват лова на глигани в Габровско и Великотърновско
Откриват лова на глигани в Габровско и Великотърновско / снимка: БГНЕС, архив

Над 600 ловци от Община Габрово ще открият днес лова на глигани. Авджиите са разделени в 13 дружинки. За отстрел през сезона са планирани 307 диви прасета от преброените общо 535 от началото на пролетта.

„Разрешено е да се стреля и по фазани, токачки, яребици и друг вид пернат дивеч. За габровци обаче ловът на глигани е най-очакван, тъй като крилатите животни не са така разпространени в нашия район", каза за Дарик ръководителят на габровското ловно-рибарско сдружение „Чардафон" Димитър Димитров. По думите му първи по брой за отстрел в габровско са дружинките в Гъбене и Гачевци и те се радват на най-добра ловна слука.

Над 600 ловци и от ловно-рибарското дружество „Сокол" във Велико Търново ще открият днес сезона за лов на дива свиня. Те са разпределени в 30 дружинки. Всяка от тях разполага с ловни заслони и ловни хижи, където ще бъде отпразнувано откриването на лова на диви свине. Той е позволен до втората седмица на месец януари.

Миналата година ловците от ловно-рибарско дружество „Сокол" са отстреляли 412 глигана. За тази година предвид таксацията, проведена през март, за отстрел са планирани 461 диви свине. От днес позволени за отстрел ще бъдат и зайците, яребиците и дивите патици.

Всички ловци в сдружението са с ловни билети, заявени членски карти за 2010 г. и документи за право за носене на оръжие. Проведен е инструктаж за боравенето с ловно огнестрелно оръжие. Те са инструктирани и как да изследват дивечовото месо за трихинилоза и класическа чума по свинете.