Ловният сезон у нас започна. По традиция началото му се дава във втората събота на месец август. Тази година той започна с отстрел на пъдпъдък, гургулица, гривяк.

Ловците обаче са в протестна готовност, съобщи NOVA. Причината – случай от преди три години, при който двама мъже били задържани в гората край монтанското село Горна Лука, а в багажника им имало чували с два убити сръндака. Прокуратурата обаче решава, че няма достатъчно доказателства за това, че въпросните мъже са бракониери. За липсата на наказания ловците винят прокурор Ралица Петкова от Районната прокуратура в Монтана. 

От Регионалната дирекция по горите в Берковица обаче вече са обжалвали постановлението на прокуратурата.

Ловците заплашват с протести, ако имената на бракониерите не влязат в регистър, достъп до който да имат всички сдружения.

Само за последната година в района на Монтана са отстреляни сърна, кошута и сръндак, но извършителите на тези нарушения не са установени.

Днес се открива ловният сезон за пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина, съобщиха от МЗХ. Нормите за отстрел от един ловец, за един ловен излет, определени с чл. 71, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча, са: пъдпъдък – до 15 броя; гривяк, гълъби, гургулица, гугутка – до 10 броя; горски бекас, обикновена бекасина – до 10 броя. Сроковете за лов на дребен дивеч – бозайници, са от 1 октомври до 31 декември.

Ловуването ще се извършва само с писмени разрешения, издадени от директорите на ДГС/ДЛС за държавните ловностопански райони, специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци към ДГС и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район. В разрешителното за ловуване се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя и участниците в лова при групов лов, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Разрешителните за индивидуален лов на мигриращ и водоплаващ дивеч се издават от председателя на ловната дружина, в чийто ловностопански район ще се проведе ловът, за срок не по-дълъг от един календарен месец. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня – един час преди изгрев и един час след залеза на слънцето.

Още по темата гледайте във видеото.
NOVA, БГНЕС