Откриха ловния сезон за дребен дивеч
Откриха ловния сезон за дребен дивеч / снимка: БГНЕС

Точно в 7.30 ч. тази сутрин бе даден стартът на ловния сезон за дребен дивеч на територията на ловно сдружение София-Запад в пределите на „Държавно ловно стопанство - Витошко-Студена”.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) Григор Гогов обясни, че началото на сезона започва с прелетния, дребен дивеч-пъдпъдък, гургулица и гълъби. След около месец пък започва сезонът на елена и дивата свиня.

114 000 са регистрирани ловци за тази година, които са заверили правото си на лов. Общо пък ловците у нас са наброяват около 120 000-130 000, подчерта Гогов.

Директорът на ИАГ изтъкна факта, че България е традиционна ловна дестинация, поради, това че има възможност да се лови доста видове дивеч, както и наличието на хубави трофейни екземпляри. България е дестинация, която е ненадмината, заради добитите трофеи от благороден елен - с четири световни рекорда. Дивата свиня също е много атрактивен вид, като дълги години пазехме световното лидерство на този вид дивеч, каза Гогов.

Доста чужденци посещават България с цел лов, като има традиционни страни, като Германия, Франция, Италия, в последни години и Русия. Цените са доста добри и приходите от ловния туризъм са доста сериозни, обобщи Гогов.

Не бива да се забравят и нарушенията сред ловджиите. Сред най-тежките нарушения, Гогов посочи бракониерството, което е буквално кражба на лов. Санкциите спрямо нарушителите са много сериозни, но някои нарушения трябва да се криминализират, смята той, предава БГНЕС.

Директорът на ИАГ обясни, че има стратегия за лова през следващата година, която в момента се намирала на масата за обсъждане. Тя е приета на Ловния съвет към Изпълнителната агенция към горите, предстоят и няколко обществени обсъждания, след което ще влезе за одобряване в Министерски съвет. Според Гогов, стратегията прави ретроспекция на развитието на ловното стопанство в България и Европа, ловното законодателство и предвижда достигането на оптималните запаси. Доста от видовете дивеч са достигнали максималните запаси, дивата свиня, благородния елен.

Въпросът е да се стопанисва правилно, коментира още Григор Гогов.