Михаил Големинов
Михаил Големинов / пресцентър
Отиде си композиторът Михаил Големинов (1956-2022), съобщават от "Музикаутор". Обичаният и уважаван автор е починал вследствие на тежка диагноза.

Поклонението е днес, 2 март, от 15:00 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

Михаил Големинов е член на  организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права от 2003 година насам с над 60 регистрирани произведения. Син е на композитора Марин Големинов. Учи композиция при Димитър Тапков и Константин Илиев, и дирижиране при Константин Илиев в Държавната музикална консерватория в София. През 1985 г. продължава музикалното си образование в Австрия и Холандия при Роман Хаубенщок-Рамати, Тон де Льов, Александър Балтин (композиция), Карл Остерайхер (дирижиране) и Харалд Осбергер (пиано). Изучава и електроакустична музика при Дитер Кауфман в Института за електроакустична музика във Виена.

Между 1992 и 1998 г. сътрудничи в редица театрални постановки в Австрия и участва в проекти, включващи съвременни изкуства, смесени медии, интуитивна и компютърна музика.
Участник в различни концерти в като пианист, композитор и диригент, той е носител на международни награди за композиция като Hambacher Preis, Sommerliche Musiktage Hitzacker, Carl Maria von Weber.

Произведенията му обхващат широк спектър от стилове и жанрове - от камерни и оркестрови пиеси до компютърна музика, видеокомпозиции и музикални графики. Те са композирани за Vienna Konzerthaus, Quebec New Music Society (Монреал), MELO-x Saxophone Quartet и други водещи организации и ансамбли.