От Спешната помощ отричат там да работят „мъртви души”
От Спешната помощ отричат там да работят „мъртви души” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Главният счетоводител на Центъра за спешна помощ-София-град Валентина Истаткова категорично отрече информацията, че там работят „мъртви души”. По думите й информацията, изнесена пред медиите от министъра на здравеопазването Таня Андреева, според която по ведомост се водят хора на работа и получават заплати, а реално те не съществуват, не отговаря на истината.

С увеличението на заплатите от началото на годината - с 8,5%, новите лекари започват работа с основно месечно възнаграждение 750 лв., посочи Истаткова. Лекар с две специалности получава около 1000 лева. С допълнителните заплащания работната заплата достига до 1500 лв. бруто. По думите й основната заплата трябва да е два пъти по-висока.

Лекарите, медицинските сестри и санитарите отново протестират пред Министерството на здравеопазването, тъй като не са доволни от срещата с министър Андреева. Протестът не е насочен персонално срещу назначения и.д. директор Александър Златанов, каза д-р Мария Пеева от центъра.

Тя допълни, че одитът, който е продължил четири месеца, не е обективен, и не им е била дадена възможност да възразят срещу него. Нищо конкретно не ни е обещано по време на срещата и няма да спрем дотук, докато не видим разумен резултат, каза д-р Даниела Николова, лекар от Центъра за спешна помощ.

Междувременно в парламентарната зала тази сутрин ГЕРБ поиска изслушване на министъра на здравеопазването Таня Андреева по повод на задълбочаваща се криза в здравната система и предприетите действия за решаване на проблемите. Предложението за включване на точката в седмичната програма на парламента обаче беше отхвърлено и при прегласуването. „За”гласуваха 89 депутати, 75 бяха „против” и 16 се въздържаха.

Последните няколко дни ситуацията в здравеопазването се изостри, над 150 работещи в софийската „Спешна помощ” са подали оставки в защита на своя директор, но и срещу безобразията в системата, аргументира искането Десислава Атанасова.

На фона на тази задълбочаваща се криза следва да чуем отговора на министъра на здравеопазването дали екипът разработва някаква концепция да се успокои системата, посочи тя. Недопустимо е София, а вече и цялата страна да останат без спешна помощ, коментира Атанасова.