/ Thinkstock/Getty Images
Председателят на Камарата на следователите в България (КСБ) Петко Петков заяви, че не са съгласни да има два отделни съдебни съвета.

"Не сме съгласни да има два отделни съдебни съвета - на съдии и на прокурори, каза Петков по време на дискусията "Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото", която се провежда в Централния военен клуб. 

Ако говорим за два отделни съвета, кое ще е общото между тях, попита той. От камарата имат забележки и за начина, по който ще се съставя прокурорската част, ако в нея ще има повече хора, назначени от парламента. Тогава този орган ще назначава прокурори и следователи с мнозинството на парламента. От камарата не са съгласни с начина, по който се предлага назначаването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор.

Може да се помисли за това дали представителите на други професии трябва да спрат дейността си. Така може да се окаже например, че адвокат може да продължи да работи и като адвокат, а прокурор няма да може да е прокурор, докато е член на Висшия съдебен съвет (ВСС), каза Петков. 

Според него се преувеличава тежестта на надзора на законност от страна на главния прокурор. Камарата подкрепя и идеята за индивидуална конституционна жалба. 
Димитър Абрашев/БТА