От ГЕРБ искат оставка на кабинета заради насилието край Алтимир
От ГЕРБ искат оставка на кабинета заради насилието край Алтимир / netinfo
Българското правителство да признае невъзможността да се справи с кризата в животновъдството и да поиска експертна помощ от Европейския съюз, призова във Враца председателят на Националната експертна комисия по земеделие на ГЕРБ Мирослав Найденов. Той обясни, че подобно нещо вече се е случвало и в други страни от Евросъюза, включително и в съседна Гърция.

Със специална декларация, разпространена до медиите, от ГЕРБ поискаха оставката на правителството и “поемане на отговорност за всичко, което се случва в държавата”. Повод за това е употребата на сила от страна на полицията при задържането на седмина от протестиращите днес край село Алтимир животновъди, сред които и председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски и почти целият управителен съвет.

Мирослав Найденов опроверга изказвания на някои управляващи, че ГЕРБ стои зад протестите. “Партията помага на тези хора чрез юридически и експертни съвети, обясни той”. От ГЕРБ се обърнаха и към Министъра на вътрешните работи с апел да “озапти” директора на ОДП Враца Иван Сълов и поискаха неговото отстраняване.

Партията ще сезира за случващото се Европарламента след края на ваканцията му, всички посолства на страни от Евросъюза и на САЩ и ще окаже помощ на Цаконски, ако изпълни заканата си да съди България заради нарушени права.

Междувременно стана ясно, че Адриан Цаконски е получил хипертонична криза при задържането си. Въпреки това е отведен в болница два часа по-късно, когато кръвното му е било 160 на 110. Имал е и открита рана, която е трябвало да бъде зашита.

Други новини от Враца