76-годишната Гинка Александрова е незряща. Не може да си сготви сама. Разчита на домашния социален патронаж. Надка Василева пък не може да ходи и затова дори не е виждала кухнята на социалния патронаж, но оценява грижата за нея, разказва NOVA.

Броят на желаещите да се включат в социалния патронаж не е намалял, но храната е поскъпнала. "Драстично! Драстично. Миналата година таксата за домашен патронаж, за да направим паралел, беше около 55 лева", твърди Пламен Иванов, началник отдел в общината. 

Сега вече е 85 лева на човек за месец. За да остане поносима цената се налага и общината да осигурява допълнително финансиране. Сметката сочи, че ако през февруари миналата година храненето на всички нуждаещи се е струвало под 16 хиляди, то през февруари 2023 година вече е над 25 хиляди. Хората обаче не се отказват, защото, ако си пазаруват и готвят сами сметката е доста по-висока.

А като към това се включат и битовите сметки, които набъбват сериозно при всяко готвене, според хората, които получават малки пенсии, макар и поскъпнал, социалният патронаж е един от начините да се справят

Повече гледайте във видеото. 
NOVA