/ ThinkStock/Getty Images
Не целим да спрем споделеното пътуване, увериха от ГЕРБ
Парламентът регламентира наказанията, които се прилагат при извършване на превоз на пътници без разрешение или лиценз. Това стана с промяна в Наказателния кодекс през преходните и заключителните разпоредби на гласуваните днес промени в Кодекса на търговското корабоплаване. 

Според поправката, който извърши обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, които се изискват по нормативен акт или акт на Европейският съюз, се наказва с лишаване от свобода от две до пет години, като моторното превозно средство, послужило за извършване на деянието, се отнема в полза на държавата, независимо чия собственост е.

Също така се предвижда завишено наказание за случаите, в които нарушението е извършено от двама или повече души, сговорили се предварително.

Ако се използва и подправен документ или документ с невярно съдържание, наказанието скача от пет до десет години затвор, глоба до петнадесет хиляди лева, както и конфискация на имуществото.

От БСП остро възразиха срещу така направените промени. Според тях не трябва тези промени в Наказателния кодекс да минават между първо и второ четене в Кодекса на търговското корабоплаване. Георги Свиленски добави, че се предлага наказание между 5 и 10 години, а такова нямало и за убийство.

"Проблемът не е да се накаже човекът, проблемът е, че не могат да ги хванат контролните органи. Ако зададете въпрос на Министерство на транспорта колко заловени нарушители има по този член, на които да бъде наложено такова наказание, ще видите, че няма. Кого ще наказват, като не могат да ги хванат? Утре всеки един от вас може да бъде жертва на този закон“, настоя той.

Според червените така се прави опит да се забрани споделеното пътуване.

"Не целим да спрем споделеното пътуване. Когато става въпрос за превоз без облага, не е обществен превоз", обясни Станислав Иванов от ГЕРБ. 

Той добави, че държавата дава 30 милиона за превозвачите и за целта трябва да се запишат всички пробойни.